MARA DIRSSEN directora del projecte "Brain Polyphony" "Lo que intentamos es zonificar las ondas cerebrales. Esto que suena tan raro significa que nuestro cerebro funciona mediante actividad eléctrica y esa actividad eléctrica nosotros con unos electrodos los podemos recoger. Lo que intentamos es intentar identificar patrones que se reproduzcan de forma repetida, es decir, de forma repetida, con las emociones, convertirlo en voz o en música." EFRAIN FOGLIA investigador de la Universitat de Barcelona El casco es un casco de ondas cerebrales y lo que hace es que toma la información del cerebro y la envia a un chip, ese chip la envía a un software que se diseñó para este proyecto, que asigna respuestas sonoras a determinada firma neuronal."

Encara que “a priori” sembli un impossible, les persones amb paràlisi cerebral també poden convertir-se en intèrprets. L’absència de mobilitat no és un impediment per fer música gràcies a un giny que s’ha batejat com Brain Polyphony, i que tradueix l’activitat cerebral d’aquestes persones en notes musicals a temps real.

Això permet a les persones amb aquesta discapacitat establir comunicació amb el món exterior i expressar pensaments i emocions. Però també convertir-se en els protagonistes dalt de l’escenari, acompanyats per músics professionals de la Jove Orquestra de Sant Cugat.

Millorar l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral

Aquest avenç tecnològic ha estat possible gràcies a un projecte d’investigació liderat per Mara Dierssen al Centre de Regulació Genòmica. L’objectiu que persegueix és doble: aconseguir una eina que faciliti l’atenció i la cura d’aquestes persones, però també que esdevingui un instrument sonor creatiu.

També hi col·laboren la Universitat de Barcelona (UB) i el centre d’investigació aplicada Starlab.