Fa 10 mesos que el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària i la Guàrdia Urbana van iniciar una investigació que tenia com a objectiu localitzar l’origen dels productes falsificats que es venien a través de la venda a la manta als carrers de Barcelona. El Jutjat d’Instrucció número 32 ha dut el cas, que va començar el mes de març i, després de diverses entrades a domicilis de Barcelona i Badalona, va derivar en sis persones arrestades, una d’investigada i la intervenció de 14.000 productes falsificats amb un valor de més de 400.000 euros.

Un entramat empresarial

Els agents policials van descobrir que la xarxa treballava organitzada com una empresa i sota demanda. Disposaven de maquinària industrial especialitzada que els dotava d’una gran capacitat de producció, gràcies a la qual  no requerien de grans estocs per a la distribució.

Després del primer cop policial a l’organització que es dedicava a les falsificacions d’alta qualitat i la seva distribució, la policia va descobrir que una part important del material de primeres marques s’estava confeccionant a Catalunya. La xarxa es dirigia des de la població d’Òrrius, al Maresme, i l’elaboració del material es feia a la zona industrial de Mataró i a l’Hospitalet del Llobregat. La banda utilitzava tallers tèxtils i empreses d’arts gràfiques de la capital maresmenca per a la reproducció de l’etiquetatge, l’embalatge i qualsevol detall de les peces falsificades. Posteriorment, la distribució es feia a Barcelona i Badalona.

La xarxa més important que s’ha desarticulat mai

Segons la policia es tracta del cop més important contra una xarxa de falsificació i distribució de productes destinats a la venda ambulant i la primera ocasió que es localitza la quantitat d’aquest tipus de material en territori català.

L’operació contra aquesta xarxa va tenir el punt culminant el 24 de novembre amb una segona batuda en diversos punts de Catalunya. 200 agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, del Servei de Vigilància Duanera, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i la Policia Local de Mataró, van escorcollar 15 domicilis: dos a Barcelona, quatre a Badalona, vuit a Mataró i un a l’Hospitalet de Llobregat. El resultat va ser de nou persones detingudes, entre elles el presumpte màxim responsable, i 17 d’investigades. També es van comissar 118.000 productes falsificats amb un valor de 4 milions d’euros i 12 planxes per falsificar etiquetes de les primeres marques. Per acabar, van localitzar 32 màquines de confecció i brodat industrials, factures del material falsificat  i programari per a l’automatització de la maquinària.