Són lots alimentaris equilibrats pel que fa a la composició de menjar i amb les quantitats adequades segons si són per a famílies de dos membres, tres o més de cinc. A més, tenen en compte si hi ha nadons. Des del Rebost Solidari de Sant Andreu poden fer els lots gràcies, sobretot, al que els arriba cada més de la Fundació del Banc dels Aliments. Des d'aquí atenen unes 700 famílies, que són unes 2.200 persones. "Somos cinco, tres mayores y tres niños. Sí, es una ayuda." En els últims mesos han detectat un lleu descens en el nombre de famílies que atenen. Però tenen clar que no es deu a una millora econòmica, sinó al fet que les famílies reben altres ajuts. ISABEL RODRÍGUEZ, encarregada de les entregues del Rebost Solidari de Sant Andreu "El que ha passat és que, en els Serveis Socials quan hi ha nens, els ajuden amb diners o targeta i automàticament no els concedeixen la prestació per a aliments. Aleshores seria enganyós pensar que hem millorat o ha baixat la gent. Però no, el dia que s'acabin les prestacions tornarà a pujar la gent." Al febrer faran canvis. Es convertiran en un supermercat. Els Serveis Socials donaran punts a les famílies, amb què podran comprar al supermercat solidari. La intenció és donar-los poder de decisió i dignificar la recepció d'aliments. ISABEL RODRÍGUEZ, encarregada de les entregues del Rebost Solidari de Sant Andreu "No és igual quan et donin una cosa sí o sí o quan tu pots triar, aleshores estem treballant en aquest sentit." El sistema dels supermercats solidaris va començar a Nou Barris, l'Ajuntament l'impulsa des de 2013.

El Rebost Solidari de Sant Andreu de Càritas aten unes 700 famílies, en total unes 2.200 persones. Cada família rep un lot de menjar un cop al mes, i tenen un dia i una hora de recollida establert. En total des del Rebost de Sant Andreu dediquen cinc dies a fer entregues. La resta del temps el dediquen a organitzar els lots, que es fan tenint en compte el nombre d’integrants de les famílies i també que siguin equilibrats des del punt de vista alimentari.

Actualment hi ha 60 voluntaris que hi treballen per tenir-ho tot a punt. El 60 % dels aliments que reben provenen de la Fundació Banc dels Aliments, que els fa una entrega cada mes. També reben aliments a través de la Comunitat Europea i també d’empreses privades.

De cara al futur canviaran la manera de funcionar,  i ja s’estan preparant. Deixaran de repartir lots tancats i funcionaran com un supermercat social. Un tipus de sistema que l’Ajuntament incentiva des de 2013 i que va començar a Nou Barris. La intenció és donar poder de decisió a les famílies perquè triïn el que necessiten, és a dir, dignificar la recollida d’aliments. El Rebost Solidari de Sant Andreu ja funcionarà al febrer.

La Fundació Banc dels Aliments dóna servei a 351 entitats a l’àrea de Barcelona, 116 de les quals són a la ciutat. Des del rebost han detectat com en els darrers mesos ha baixat el nombre de famílies que hi acudeixen, però no ho atribueixen a una millora de les condicions econòmiques, sinó perquè hi ha altres ajuts per a l’alimentació substitutius de l’assistència a les entitats. Segons una de les encarregades de la recollida del rebost, Isabel Rodríguez, “si les ajudes s’acabessin tornaríem a tenir el nombre de famílies que teníem”, que rondava les 800.