Hi ha tres factors que fan que enguany el pont de la Constitució i de la Immaculada tingui una mobilirat elevada. D’una banda, la configuració dels dos festius en el calendari, que cauen en dimarts i dijous, i això fa que el pont s’allargui des d’aquest divendres i fins diumenge vinent, el dia 11 de desembre. D’altra banda, les nevades dels darrers dies, que són un atractiu per als amants de la muntanya i que faran que es desplacin cap a l’interior. I finalment, el doble pont de desembre representa l’inici de la campanya de Nadal, fet que fa augmentar també els trajectes curts.

A causa de l’elevat nombre de desplaçaments, el Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra desenvoluparan un dispositiu especial que es dividirà en dues fases: del 2 al 6 de desembre i del 7 a l’11. Així doncs, aquest divendres a les quatre de la tarda comença la primera fase del dispositiu, es preveuen 490.000 desplaçaments des d’aquesta tarda i fins dissabte al migdia. I el mateix es preveu dimecres, es calcula que sortiran de Barcelona 410.000 vehicles. En total, hi haurà 900.000 vehicles que deixaran Barcelona per desplaçar-se a l’interior i a zones de muntanya durant aquests 11 dies de pont. L’operació tornada estarà concentrada diumenge, 11 de desembre.

Els Mossos d’Esquadra desplegaran per tot el territori català un total de 3.944 agents: 1.987 en la primera fase, de divendres a dimarts, i 1.957 en la segona, de dimecres a diumenge 11. Al llarg de tot el pont es realitzaran 3.169 controls policials. El Departament d’Interior demana extremar les precaucions i evitar distraccions a la carretera per l’elevada mobilitat prevista durant el pont. El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha advertit que les distraccions al volant són la primera causa d’accidents, amb un 28 % dels casos.