L’Ateneu Barcelonès és una entitat de referència del pensament i de la cultura catalana. Ha tingut dues seus i també dues dates de naixement. JORDI CASASSAS, president de l’Ateneu Barcelonès “Com a Ateneu Català va néixer el 1860. Posteriorment es van fer les fusions d’algunes institucions i el 1872 es va constituir com a Ateneu Barcelonès.” L’entitat estava formada per representants de la burgesia barcelonina i també per professionals destacats que aviat es van convertir en un autèntic grup de pressió de les autoritats de l’època. JORDI CASASSAS, president de l’Ateneu Barcelonès “La intel•lectualitat, els escriptors, els intel•lectuals, les professions liberals i la gran burgesia local, una mica per pensar coses relatives a la ciutat, per fer projectes, per donar idees.” A més d’espai de discussió, l’Ateneu també va ser un espai de cultura i mostra d’això és la biblioteca que van crear. JORDI CASASSAS, president de l’Ateneu Barcelonès “Passarà a ser una biblioteca molt moderna, molt dinàmica i acabarà sent la primera biblioteca de la ciutat on havia literatura però també hi havia atles, també hi havia col•leccions jurídiques.” L’Ateneu ocupa des de 1906 la mateixa seu. Al llarg dels anys a l’edifici s’han fet obres estètiques i de funcionalitat, com la construcció de tres plantes noves i la renovació de la sala d’actes, la biblioteca i els espais de la planta baixa. Tot, però, sense perdre la filosofia de l’entitat.

L’Ateneu Barcelonès, amb més d’un segle i mig de vida, s’ha convertit en un element de referència de la producció cultural i de pensament a Catalunya. El van promoure advocats i altres professionals de prestigi de finals del segle XIX i es va arribar a convertir en un grup de pressió que intentava aportar idees que influïssin en les decisions polítiques que afectaven Barcelona i Catalunya.

Des de 1906 ocupa l’antic Palau Savassona, un edifici ubicat al carrer de la Canuda, número 6, que es va haver de remodelar per donar resposta a les necessitats de l’entitat. Fruit dels estudis i investigacions dels seus socis es va crear la primera biblioteca de Barcelona, un equipament que encara avui dia està operatiu i es pot consultar.

En l’actualitat l’entitat continua en marxa amb les seves activitats, que se centren en el debat, l’anàlisi i la discussió política, però també té una important tasca cultural. Un exemple n’és l’Escola d’Escriptura de l’entitat.