L’Ateneu la Bòbila fa un bon balanç del primer any de vida de l’espai. Ha passat d’acollir cinc a 15 entitats en aquest temps, i han fet fort un projecte molt divers que té com a eixos centrals els valors comunitaris, sostenibles i socials. JOAN PUIGBÓ, dinamitzardor de l’Ateneu La la Bòbila “L’Ateneu al final està fent feina d’equipament, està fent feina potser de pla comunitari, està fent feina de casal de barri, de casal de joves, ajuntant moltes corrents diferents i molta ideologia diferent. Com a puntal, l’economia social, els drets socials, el programari lliure, el valor del comú i la branca de joves que està representada pel Casal de Joves.” El següent pas és fer créixer l’ateneu. Una proposta és el projecte L’argamasa. SANDRA ARTIEDA, àrea d’Economia Social i Solidària de l’Ateneu La la Bòbila “És una espècie de viver de projectes d’economia social. Moltes vegades el que els hi passa a les persones és que tenen una idea però no saben què fer amb ella, aquí els hi fem l’acompanyament, aquí tenen l’espai per poder estar aquí, per poder unir-se entre tots perquè l’energia també fa que es potenciïn.” Una altra novetat és el Banc del Temps. RO CUEVAS, responsable del Banc del Temps de Nou Barris “Som el primer banc del temps de Nou Barris. Vam començar a tenir un petit tret de sortida la març, però ja hem començat amb força al setembre. Actualment som 34 socis, dintre d’aquests 34 socis, hi ha 4 quatre entitats.” Un altre repte que condicionarà el futur de l’equipament és primer la remodelació de la plaça de Sóller i després de l’espai de la Bòbila. Les entitats volen que els baixos s’obrin a la plaça per guanyar visibilitat.

La Bòbila es va crear a l’espai de l’antic Centre Cívic Porta Sóller. L’activitat d’aquest centre s’havia traslladat a la masia de Can Verdaguer, però algunes entitats van voler recuperar els soterranis de la plaça de Sóller per fer-hi les activitats que no tenien cabuda a Can Verdaguer per falta d’espai.

En un inici l’Ateneu es va crear amb cinc entitats. Ara ja en són 15: l’Assemblea d’Aturades i Aturats de Nou Barris, l’Agrupació Scout Creu del Sud, l’associació 500×20, l’AV Porta, el Grup de Dones de Porta,l’AFEM Nou Barris, Porta’m a l’Hort, Porta Cultural, el Casal de Joves de Porta, Òmnium Cultural de Nou Barris, el Club Petanca Alcúdia, La Lotteria i Asia Salut i Agroecologia. L’equipament està gestionat per un equip de treball creat fa uns mesos i anomenat La Totxana, que proposa com a eixos transversals d’actuació altres visions més socials, crítiques, diverses i transformadores de la societat i l’economia, juntament amb la defensa de la justícia i els drets socials. Tot basant-se sempre en la participació comunitària i la interconnexió entre les diferents línies de treball.

De cara al futur més immediat volen fer créixer el projecte de l’Ateneu la Bòbila. De moment tenen dues iniciatives noves que volen potenciar: el Banc del Temps, el primer de Nou Barris, i L’Argamasa, una mena de viver social d’empreses en què acompanyen i assessoren projectes empresarials que tenen com a centre les persones. Paral·lelament, segueixen molt atents de la propera reforma de la plaça de Sóller i d’una posterior reforma dels baixos on s’allotja l’Ateneu la Bòbila, per tal que guanyi visibilitat al barri i a la plaça.