Entre les actuacions previstes en aquesta campanya, la XAPSLL i l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament han elaborat la publicació ‘Podries ser tu – Recomanacions i guia d’estil sobre sensellarisme, per ajudar els mitjans de comunicació i els representants polítics a tractar aquesta qüestió i combatre estereotips i falsos mites.

Es recomana, per exemple, utilitzar el terme “sensellarisme” i evitar termes com “indigent” o “rodamón”, que sovint s’associa a aspectes negatius o allunyats de la realitat d’aquestes persones, o el terme “sense sostre”, ja que segons Lluís Guilera, membre de la XAPSLL i un dels autors de la publicació, “el concepte sensellarisme és més ampli que parlar de sense sostre, abarca més circumstàncies”.

Precisament, un dels objectius de la guia és conscienciar que el sensellarisme és un fenomen multicausal que pot afectar qualsevol persona i que, per tant, s’ha d’evitar culpabilitzar a qui ho pateix i defugir de les generalitzacions que ho vinculen a l’alcoholisme o les addiccions. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha remarcat que “el sensellarismen no és una patologia social. El que tenen en comú les persones sense llar és la falta d’habitatge” i per això ha insistit que “la realitat de les persones sense llar s’ha d’abordar amb rigor i visió global“. Per fer-ho, l’Ajuntament presentarà en breu el pla de lluita contra el sensellarisme.

‘Recomanacions i guia d’estil sobre sensellarisme’

A més d’utilitzar una terminologia acurada i que eviti culpabilitzar les persones sense llar d’una situació que respon a múltiples factors, el decàleg presentat aquest dimarts també recomana tractar aquestes persones com a éssers humans complets, amb sentiments, vivències, capacitats i dificultats; incidir en els aspectes positius del que volen i lluiten per aconseguir, i no només en allò negatiu, combatre falsos mites, donar veu a les persones que es troben en aquesta situació perquè són les que més en saben, respectar a la vegada el dret a la intimitat o defugir de les mirades compassives i paternalistes.