La nit de l'1 de novembre una vuitantena d'interns del CIE de la Zona Franca van protagonitzar un intent de fuga i motí. Els fets no són aïllats, setmanes abans es va produir un altre motí al CIE de Madrid. Per aquesta situació el nou ministre de l'Interior ha explicat que s'estan estudiant els protocols de seguretat per, si cal, modificar-los. Durant l'any passat, més de 6.900 immigrants van passar pels set CIES que hi ha a l'estat espanyol. JUAN IGNACIO ZOIDO ministre de l'Interior "Como se está ahora mismo revisando los de seguridad se tomaran las medidas oportunas". Des de la plataforma Tanquem els CIES, no volen sentir parlar de canvis, el que reclamen és que aquests centres desapareguin. Asseguren que s'hi vulneren els drets humans i es mostren crítics amb la decisió de la Fiscalia, que avui ha anunciat que arxiva la investigació sobre l'actuació dels funcionaris del CIE de la Zona Franca i la unitat d'antiavalots durant el darrer intent de fuga i motí. Una investigació fruit de les peticions de la plataforma i ONG's. Denuncien que no es va prendre declaració a interns que diuen que van patir agressions i demanen que es posin càmeres a tot arreu. LAIA CASTILLO membre Tanquem els CIES "Aquestes agressions que els interns havien declarat que havien sofert, precisament ells van dir que s'havien produit en llocs on casualment no hi ha càmeres." La plataforma celebra la posició de l'Ajuntament i la Generalitat, que defensen el tancament del CIE, però consideren que la situació no canviarà perquè el ministre de l'Interior seguirà la mateixa línia que el seu predecessor.

En el discurs per estrenar-se a la sessió de control al Congrés, el nou ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha respost la pregunta del diputat del PNB Mikel Legarda amb una defensa dels CIE com a “instrument imprescindible” i eficaç per controlar la immigració. Tot i això, Zoido ha reconegut que s’estan revisant els protocols de seguretat d’aquests centres i que, un cop avaluats, es prendran les decisions oportunes i se n’informarà la cambra baixa. El ministre, però, ha obviat la petició del diputat del PNB de substituir els efectius policials dels CIE per personal civil, format i seleccionat, i evitar així les tensions i la desconfiança que, segons Legarda, els agents generen en els interns.

La plataforma Tanquem el CIE no vol canvis sinó el tancament definitiu

Posar funcionaris en lloc de policies “és un debat que es podia tenir ara fa 10 anys”, afirma Andrés García, de la plataforma Tanquem els CIE. I afegeix: “Ara el debat és un altre: si tanquem els CIE o no.” Per García, és evident que la policia no està preparada ni formada, però recorda que aquesta no és la petició que fan ara les entitats i la societat civil sinó la d'”eliminar els espais que priven de llibertat les persones migrants”.

Sobre la revisió dels protocols, Andrés García ha dit que “ja era hora” que es fes, però també ha insistit que cal que siguin “públics i transparents” com passa en altres països europeus. García detalla que “la nostra esperança és la societat civil”, conclou, “nosaltres farem la nostra feina”.

Des de la plataforma Tanquem els CIE s’han mostrat crítics amb la decisió de la fiscalia, que avui ha anunciat que arxiva la investigació sobre l’actuació dels funcionaris del CIE de la Zona Franca i la unitat antiavalots durant l’intent de fuga i motí de l’1 de novembre, una investigació fruit de les peticions de la plataforma i ONG. Denuncien que no es va prendre declaració a interns que diuen que van patir agressions i demanen que es posin càmeres a tot arreu. Tot i així, la plataforma celebra la posició de l’Ajuntament i la Generalitat, que defensen el tancament del CIE, però consideren que la situació no canviarà perquè el ministre de l’Interior seguirà la mateixa línia que el seu predecessor.