La precarietat econòmica, l’absentisme escolar i l’aïllament de les persones grans a causa de l’orografia són els condicionants principals que afecten negativament en la salut dels veïns del Carmel segons l’Agència de Salut Pública. FERRAN DABAN, Agència de Salut Pública del Carmel “Per exemple, una persona que tingui un bon contracte laboral, amb uns recursos, tot això li permetrà portar un estil de vida, més oportunitats que una altra persona que tingui un contracte laboral precari.” El consum de drogues també és un hàbit a tractar, tot i que l’organisme assegura que ha disminuït en els darrers anys. D’altra banda, el sentiment de pertinença i els espais verds són els aspectes positius del diagnòstic que ha presentat l’ens encarregat de gestionar els serveis sanitaris de la ciutat. Un informe que ha elaborat conjuntament amb el Pla comunitari Carmel Amunt, una plataforma que agrupa diverses entitats i agents que dinamitzen el barri. MARTA BLANCH, Pla comunitari Carmel Amunt “El diagnòstic dóna un pronòstic que sempre passa per aspectes que són condicionants socials de la salut però la priorització d’aquestes que són marcades com més importants les donarà l’assemblea.” Els participants han destacat en la presentació que cal incidir a reduir l’atur, potenciar l’educació i abordar millor el tractament de la salut mental. A partir de l’informe s’han organitzat grups de treball per definir una sèrie d’accions concretes que encara s’han de concretar, però que es duran a terme a partir de l’any vinent.

Millorar els condicionants socials que afecten negativament en la salut dels veïns a través d’accions determinades en diferents àmbits en funció del que el mateix territori decideixi que és prioritari. Aquest és l’objectiu de l’Agència de Salut Pública de Barcelona per tal de millorar el benestar dels ciutadans. Han començat a treballar en aquesta línia en barris on hi ha una major urgència segons els indicadors socioeconòmics actuals.

Un d’aquests barris és el Carmel, a Horta-Guinardó, on el diagnòstic de l’organisme encarregat de gestionar els serveis sanitaris de la ciutat dictamina que la precarietat econòmica, l’absentisme escolar i l’aïllament de les persones grans a causa de l’orografia del terreny són els aspectes que més perjudiquen la salut dels que hi viuen. També el consum de drogues, tot i que asseguren que està decreixent en els últims anys.

Han presentat l’estudi a veïns i entitats conjuntament amb el pla comunitari Carmel Amunt, una plataforma que agrupa diferents agents del barri amb voluntat de dinamitzar-lo. Després, en una jornada de treball, han prioritzat els àmbits on cal actuar amb més rapidesa. La reducció en l’atur, l’educació en sanitat i el tractament de la salut mental han estat els més destacats. També han començat a dissenyar les accions concretes que es duran a terme en els anys vinents per contribuir a millorar en aquestes aspectes.