A Moià es troba un dels 10 centres de drons del món, el Barcelona Drone Center. És l'espai més proper a la ciutat on s'investiga i es desenvolupa la tecnologia dels drons. CONRAD DELGADO, mànager del Barcelona Drone Center "Aquí bàsicament el que estem fent és utilitzar aquestes instal·lacions com un centre de test on altres institucions i empreses poden portar els seus drons, els seus sistemes no tripulats, i poden testejar-los d'una forma segura." Des de fa dos anys també s'hi imparteixen cursos de formació per a pilots i enginyers. En els 16 anys que fa que existeix, han passat per aquí empreses i equips de recerca de més de 60 països diferents. CONRAD DELGADO, mànager del Barcelona Drone Center "Això és una de les cabines de control de les quals disposem en el nostre centre, i aquí disposem del comandament del pilot que s'encarrega de fer tot el que és la gestió de vol i aquí estaria l'operador de la càrrega útil." La càrrega útil pot ser, per exemple, una càmera o bé sensors. Però, per a què serveixen els drons? A banda de la vessant lúdica també tenen altres aplicacions més socials. JORDI SANTACANA, director del Barcelona Drone Center "El control dels abocadors, per exemple, allà on deixem tots els residus de la nostra societat, podem ajudar l'agricultura a produir més amb menys fertilitzants. El control de les platges, per exemple, la quantitat de sorra que es perd en un temporal." Cada vegada s'utilitzen més en emergències com terratrèmols o bé per localitzar mines antipersones sense posar en perill vides humanes o animals. Però abans de volar en una missió real, cal practicar i en aquest espai és possible. JORDI SANTACANA, director del Barcelona Drone Center "La part més important del BCN Drone Center és invisible, és un espai segregat propi que podem bloquejar quan vulguem per fer proves que van més enllà del que permet la normativa actualment i quen nosaltres l'activem tenim la garantia que cap altra aeronau no hi entrarà." L'espai està reconegut per l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria. En total, són 2.500 hectàrees de fins a 350 metres d'alçària. Per tot plegat, el Barcelona Drone Center és un centre estratègic i, perquè no dir-ho, amb unes vistes privilegiades.

El darrer tram de carretera que arriba al BCN Drone Center no està asfaltat. L’edifici està allunyat de les poblacions que l’envolten. Ha de ser així per poder fer servir l’espai aeri amb seguretat. Un dels objectius principals és investigar la tecnologia dels drons. “Utilitzem aquestes instal·lacions com un centre de test on altres institucions i empreses poden portar els seus drons, els seus sistemes no tripulats, i poden provar-los”, explica el mànager del BCN Drone Center, Conrad Delgado.

Avui dia els drons tenen un ús lúdic, però també tenen aplicacions socials. Poden transportar càmeres, sensors i aparells de mesura que els fan valuosos, per exemple, en agricultura, per controlar l’estat de les plantacions, en el control d’abocadors, o en el seguiment de les platges, en especial per la pèrdua de sorra després d’un temporal. Aquests aparells són especialment valorats en emergències com ara terratrèmols o bé per descobrir mines antipersona sense posar en risc cap vida.

Però què fa únic el BCN Drone Center? Té un espai aeri propi reconegut per l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria que els responsables del centre poden bloquejar quan ho necessitin. Això els assegura que cap altra aeronau no passi per aquell punt durant l’estona de vol. “La part més important del BCN Drone Center és invisible, és un espai segregat propi que podem bloquejar quan vulguem per fer proves que van més enllà del que permet la normativa”, explica el director de les instal·lacions, Jordi Santacana. Tot plegat fa d’aquest lloc un punt estratègic i únic al món, només existeixen 10 centres amb característiques similars.