La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha explicat que els indicis apunten que l’empresa feia constar entre vuit i nou operaris extres als 254 que operen durant un dia. A més, ha detallat que, presumptament, es van manipular les dades de recollida d’envasos i voluminosos per no superar un topall que hauria dut l’empresa a ingressar menys diners. Sanz ha detallat que la facturació anual d’FCC al consistori és de 100 milions d’euros, i que “els indicis de frau” són de 800.000 euros. “L’Ajuntament anirà fins al final”, ha dit Sanz, que vol que, si es demostra que hi ha hagut frau, “tornin fins a l’últim cèntim d’euro”.

El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha dit que “els indicis apunten un sistema organitzat per burlar els mecanismes de control”. L’Ajuntament realitza unes 40.000 inspeccions anuals a tota la ciutat i a l’àrea que controla FCC, unes 10.000. Ximeno ha dit que el suposat frau afecta 42 de les 6.000 tones de residus que es recullen a Barcelona. La tinenta d’alcalde ha assegurat que s’ha fet un reforç de les inspeccions i que de cara a la nova contracta de neteja, prevista per a 2019, es farà especial èmfasi en aquesta qüestió. Sanz ha remarcat que no hi ha implicat cap treballador municipal.

D’altra banda, el tinent d’alcalde de Transparència, Jaume Asens, ha dit que veu indicis penals en l’actuació d’FCC, i ha demanat a la fiscalia “que actuï amb la màxima celeritat per evitar el risc de destrucció de proves”, petició, aquesta última, que ha fet també a l’empresa. El gerent de Recursos, Joan Llinares, ha explicat que en funció del que determini la fiscalia i la investigació oberta per l’Ajuntament, es podria rescindir el contracte amb FCC.

L’empresa ha emès un comunicat aquest dijous al vespre com a resposta a les acusacions. Assegura que ja ha obert una investigació interna per “conèixer els fets i determinar l’abast de la situació”. FCC també afirma que “oferirà tota la seva col·laboració amb l’administració municipal i amb la justícia” per esclarir el suposat frau.