L’objectiu d’aquesta unitat, segons el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, és abordar l’addicció, ja que és el principal problema de la desestructuració d’aquests joves. Segons Calvo, aquest centre “ha de poder afavorir que, a través d’unes activitats, els educadors els puguin recollir del carrer, acompanyar-los al centre i oferir-los algun incentiu, com ara un taller o bé menjar i un lloc on descansar una estona i a partir d’aquí treballar l’addicció”.

Calvo explica que els menors que arriben a la ciutat sense companyia són joves d’entre 13 i 16 anys procedents del nord d’Àfrica, concretament del Marroc, que van marxar del seu país fa temps i que en el camí han començat a consumir substàncies volàtils com “una solució barata per evadir-se” de les circumstàncies en què es troben. Segons el responsable de la DGAIA, aquesta addicció fa que a uns 15-20 joves tutelats per la Generalitat els costi integrar-se en la dinàmica d’un centre de protecció i visquin al carrer, concretament en un solar del Pou de la Figuera, al barri de Santa Caterina. Des de principis d’estiu, la DGAIA ha detectat un augment considerable del nombre de menors que arriben a la ciutat sols, sense companyia. El mes d’octubre en van detectar una seixantena i des de principis d’any, n’han arribat 485. Una xifra superior a la de l’any 2015, quan, en total, en van arribar al voltant d’uns 400.

Per això, properament i en un espai encara per determinar, l’Ajuntament i la Generalitat posaran en marxa un nou centre de dia amb funcions sociosanitàries, és a dir, que primer abordarà l’addicció per treballar després l’acolliment residencial. Es tracta d’una iniciativa que duen a terme tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat i del Consorci de Serveis Socials de la ciutat que ara estan estudiant quina serà la ubicació del centre. L’objectiu és que sigui un espai accessible per a aquests menors i que compleixi tots els requisits per atendre’ls.