ENRIC MAURI, Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya "Un recolzament més al que és la indústria cultural que no té res a veure amb el treball de la gent que està per la creació i per la constitució d'una societat que vertebri pensament crític i generi un altre tipus de riquesa cultural."

Els signants del manifest són una dotzena d’entitats i plataformes que aglutinen diversos col·lectius professionals del sector cultural, des d’escriptors fins a músics, gent del món del circ o il·lustradors, entre d’altres. Els “treballadors i treballadores de la cultura”, com es defineixen, se senten “abandonats” per les administracions, tant per la Generalitat com per l’Ajuntament. Asseguren que no hi ha objectius clars, ni diners i que no se’ls té en compte a l’hora de prendre cap decisió. Per Enric Mauri, de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya, la redacció d’aquest manifest arriba després de “constatar que les institucions estan per una altra cosa” que no és el suport a la cultura de base, al “pensament crític”.

Crítiques a la gestió de Collboni

El manifest diu que Barcelona sembla que “recupera la mirada de les polítiques neoliberals” en matèria cultural des que aquesta àrea està a mans del socialista Jaume Collboni. El text afirma que no s’està escoltant el sector  i que s’està tornant a “les polítiques culturals de la ‘marca Barcelona’, lligada al format “festival i l’empresa”. Pels signants l’exemple més clar de tot això és que els concursos del Mercat de les Flors i del Grec han “obviat de forma arbitrària” els processos participatius que havia engegat la comissionada de Cultura anterior, Berta Sureda. I afegeixen que els jurats que prenen les decisions únicament estan format per tècnics i per “assessors personals” de Collboni. Per tot plegat, també han començat una campanya de recollida de signatures amb el títol “Volem que la política cultural a Barcelona ciutat canviï” que ja compta amb un miler d’adhesions. De moment, l’Ajuntament no s’ha volgut pronunciar sobre aquestes qüestions.