L'Enric Corominas és l'autor de les portades dels llibres de 'Joc de trons'. Una sèrie d'èxit global que ha consolidat la ciència-ficció com a gènere literari. És un dels convidats estrella de l'Eurocon, el certamen que, aquest any, reuneix al CCCB el bo i millor del gènere. A Catalunya, un dels màxims exponents en l'actualitat és ell, l'Antoni Munné. Des dels anys 70 que Munné estudia els últims 200 anys de ciència-ficció catalana. Assegura que l'humor ha estat un mecanisme perquè els autors catalans pal·liessin la falta d'invencions tecnològiques que tanta ciència-ficció ha inspirat en altres països. Amb tot, la producció és bona, tot i el parèntesi dels anys 30. ANTONI MUNNÉ, estudiós i escriptor de ciència-ficció "La guerra és un gran trencament, i això el que marca és que hi va haver un oblit absolut de tota aquesta tradició nostra, que ha costat molt de reprendre. Es reprèn a partir dels anys 50, sobretot per obra de Pedrolo, d'Antoni Ribera, Joan Perucho, etc." Un altre dels grans noms de l'Eurocon ha estat Brandon Sanderson, cridat a rellevar l'autor de la saga de 'Joc de trons'. Ha signat llibres, molts llibres per satisfer uns fans molt entregats. "La oportunidad es inmejorable, es fantástico, es muy cercano, es muy amable." "He venido desde Madrid, además de madrugada el sábado en un AVE nocturno y tal." "Està cridat a ser un clàssic. En aquest cas 'El camí dels reis', firmat per Brandon Sanderson... per a la Iris." Però de llibres n'hi ha més. Els que venen editorials i llibreries que, juntament amb altres que ofereixen objectes de col·lecció, han confirmat perquè l'Eurocon de Barcelona tenia les entrades exhaurides des de feia cinc mesos.

De fet, Sanderson arriba amb nova publicació sota el braç: ‘El camí dels reis’. Novel·la de la qual Sanderson ha signat exemplars a uns lectors i admiradors que han remogut cel i terra per tenir la rúbrica del seu ídol. “He vingut des de Madrid, a més de matinada aquest dissabte en un AVE nocturn, perquè Brandon Sanders és el meu autor preferit”, explica una jove molt contenta amb un llibre signat sota el braç. Un altre jove, també arribat des de la capital de l’estat, destaca de Sanders que “és molt proper i molt amable“, i explica que l’oportunitat de veure’l en persona “és immillorable i fantàstica”.

La ciència-ficció catalana

L’Eurocon de Barcelona també ha comptat amb la presència d’un dels estudiosos que millor coneix la ciència ficció catalana. És l’Antoni Munné, que a banda, també escriu articles i novel·les. Sobre com és la ciènci- ficció catalana, ell que ha estudiat els últims 200 anys del gènere, explica que “sempre ha incorporat el sentit de l’humor“. Munné ho argumenta pel fet que “Catalunya no ha estat mai un país descobridor o creador dels grans avenços tecnològics“, i hi posa un exemple: “La bomba atòmica, que tanta ciència-ficció ha inspirat, per exemple, als Estats Units”. Amb tot, segons ha explicat Antoni Munné, “a Catalunya sempre hi ha hagut predilecció per aquest gènere, malgrat la Guerra Civil”. Aquest període, i els anys de la postguerra van ser “un gran trencament, i això marca que hi va haver un oblit absolut de tota aquesta tradició nostra, que ha costat molt de reprendre. Es recupera a partir dels anys 50, sobretot per obra de Pedrolo, d’Antoni Ribera, Joan Perucho, etc.”

A banda de conferències, l’Eurocon també ha organitzat un espai per la venda de llibres —llibreries i editorials especialitzades hi exposen— i articles de col·lecció. Aquesta oferta de productes, i un cartell destacat amb els grans noms internacionals del gènere, són motius per entendre perquè les entrades a l’Eurocon de Barcelona s’havien esgotat feia cinc mesos.

El balanç d’aquests tres dies de convenció és positiu. Des de l’organització asseguren que el més ben rebut ha estat la presència de grans noms del panorama internacional, com és el cas de Sanderson. Segons Pep Burillo, copresident d’Eurocon, les 850 entrades disponibles ja es van exhaurir al juny i assegura que la venta “es va accelerar quan vam anunciar que Sanderson hi assistiria”. La pròxima edició de l’Eurocon es farà a Dortmund, Alemanya, l’any vinent.