A la plaça del Portal de la Pau, la Policia Portuària i els Mossos d’Esquadra controlen la zona per dissuadir els venedors ambulants fins a dos quarts de 10 de la nit. Els darrers minuts del dispositiu però, patrullen just davant d’un grup d’uns 50 manters que esperen que marxin per estendre la manta. I és el que acaba passant. Mentre els agents es retiren, els manters munten la parada i de seguida la zona s’omple de turistes que els compren.

La convivència entre manters i policia és diferent a la Rambla. Les patrulles de la Guàrdia Urbana controlen els accessos al metro de Canaletes i també les boques del Liceu i no es retiren fins a les 12, quan tanca el suburbà. Mentrestant, els manters es mantenen al vestíbul del metro amb les mantes esteses. Des del Sindicat Popular de Venedors Ambulants denuncien però “persecució i assetjament policial a la Rambla i també al metro”. Expliquen que hi ha dies, com aquest dimecres a la nit, que la policia, normalment agents de paisà, no els deixa sortir del metro, els persegueix i els comissa material. Fins i tot, asseguren que hi ha nits que s’han produït detencions.

Fonts municipals asseguren que aquest dispositiu és una actuació ordinària de la Guàrdia Urbana de dissuasió de la venda ambulant. Remarquen que la intervenció s’ajusta a la proporcionalitat i congruència dels fets i que se’ls comissa material perquè són productes il·legals i perquè la venda ambulant irregular no està permesa.

“Demanem el respecte a la legitimitat de sobreviure”

Des de la xarxa solidària Tras la Manta, que dóna suport als venedors ambulants, denuncien la presència policial contra els manters i remarquen que “cal respectar la legitimitat de sobreviure” dels venedors ambulants. Una de les portaveus, Victòria Columbo, veu amb bons ulls el projecte de cooperativa que està impulsant l’Ajuntament amb 15 venedors ambulants, però alerta que mentrestant “hi ha molts manters que han de seguir vivint i pagant lloguers o morir de gana als carrers”. En aquest sentit denuncia que “no hi ha una solució social, sinó una solució repressiva.”