Aquí es trobava el Museu del Transport del Coll fins fa dos anys. Hi havia unes 40 peces en miniatura que ara estan a casa de la família del seu creador, el Joan Olivart. Diligències, locomotores, tramvies o una Montesa ocupen el menjador familiar. Per això, demanen un espai al barri on poder tornar a mostrar l’obra d’aquest veí. JORDI MORRUS, veí i amic del Museu del Transport Joan Olivart “Està tot aquí al mig i no sabem què fer-ne, això és irrepetible, buscar un lloc escaient al barri, perquè formés part de la cultura i l’artesania que hi havia al barri en aquella època.” L’Olivart, que havia estat mecànic, reproduïa a petita escala vehicles d’època de mercaderies i passatgers amb materials reciclats. Al seu taller treballava amb llaunes, fils de coure, capses d’havans, fustes, ordinadors vells o allò que pogués transformar. El Museu es podia visitar i, fins i tot, es feien visites guiades per escoles. Per a molts veïns, el Museu del Transport és part del patrimoni del barri. JORDI MORRUS, veí i amic del Museu del Transport Joan Olivart “Sempre tenia la porta oberta i quan tenia una peça entre mans que era curiosa i tal i passàvem pel carrer i ens cridava ‘Jordi, Andreu, Antonio, mira que tinc ara, mira que estic fent’ i fins i tot deia ‘mira que he trobat’ i t’ensenyava unes caixes plenes de deixalles i tot ho utilitzava.” El Museu ha estat al barri durant 25 anys i ara família, amics i l’Associació de Veïns del Coll–Vallcarca han decidit tornar a posar sobre la taula la necessitat d’un local per no perdre aquest llegat del Joan Olivart.

El Museu del Transport de Joan Olivart va estar 25 anys al barri del Coll. Molts veïns el coneixien i en visitaven les noves creacions. Olivart no deixava de transformar la ferralla en vehicles d’època a petita escala. Diligències, tramvies, locomotores, motocicletes, camions de guerra o avions. Però, també tractors o camions de bombers omplien les vitrines d’aquest museu que es podia visitar i que per la festa major sempre obria les portes tot el dia. Aquest amant dels automòbils va morir l’any 2008, era mecànic de professió i feia una gran feina de documentació abans de posar-se amb la construcció d’un nou vehicle. Al barri era conegut que utilitzava materials reciclats per crear les miniatures i moltes vegades es trobava carcasses d’ordinador, ràdios o discos a la porta del taller.

Fa dos anys el museu va tancar les portes, ja que l’edifici es va vendre i ara totes les peces, unes 40, són a la casa de la família Olivart. Per això, familiars i amics i l’Associació de Veïns del Coll-Vallcarca demanen un local al barri on es puguin exposar aquests treballs. La família assegura que vol cedir l’obra al barri, però si no es troba un lloc adequat, se n’hauran de despendre per manca d’espai. L’entitat veïnal creu que s’ha de protegir i conservar aquest patrimoni del Coll i de la feina artesanal que s’havia fet al barri.