El retorn de la palmera és el cas contrari al dels plàtans, que des de fa uns anys s’estan reduint perquè causen moltes al·lèrgies. Actualment, representen el 30 % del total de l’arbrat de la ciutat.

Altres criteris per renovar els arbres existents són les condicions en què estan, que puguin representar risc de caiguda, que tinguin una fusta fràgil o que no s’adaptin bé a les condicions urbanes. Precisament, es busquen espècies que no causin al·lèrgies i que visquin bé amb el clima i la situació ambiental de la ciutat. També s’aposta per anar introduint noves espècies com l’ipè morat o sapindals de la Xina piramidals.

En total, a Barcelona hi ha més de 200.000 arbres a la via pública de 200 espècies diferents. Segons els informes municipals, el 95 % d’aquests arbres estan en bon estat, mentre que el 5 % restant poden veure’s afectats per plagues, per la contaminació o per altres impactes externs.

Un sistema de reg que es basa en els colors

Per facilitar la correcta implantació dels nous arbres i el seu creixement, cada campanya de plantació va associada a un color -aquest any és el blanc- amb què s’identifiquen els nous exemplars. D’aquesta manera, els responsables del manteniment saben quins arbres han de regar i cada quan, en funció del temps que fa que s’han plantat. Passats quatre anys, es considera que els arbres han d’haver arrelat i ser capaços de sobreviure sols.