Finalment la llista d’accents diacrítics queda limitada a 15 mots. L’últim a “salvar-se” ha estat el monosíl·lab sòl/sol, en bona part perquè així ho ha reclamat part del col·lectiu laboral que habitualment el fa servir. Juntament amb aquest, la llista de diacrítics la formen: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. Els criteris que ha utilitzat l’IEC per conservar-los és que tots ells són monosíl·labs i la seva elevada freqüència d’ús.

La reducció de la llista de mots amb accent diacrític és un dels canvis més significatius de la nova ortografia de la llengua catalana que ha aprovat el Ple de l’IEC per unanimitat, però també la decisió més polèmica. De fet, els responsables de l’IEC han justificat a bastament aquesta mesura en una roda de premsa inusualment plena de periodistes. Asseguren que la decisió no s’ha pres de forma aïllada sinó que es fruit de un diàleg intens amb tots els sectors implicats, i que tampoc no es pot parlar de precipitació perquè s’hi està treballant des de  “fa de 20 anys”. “No actuem amb prepotència ni amb autoritat”, ha dit Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica, per qui “la llengua és un organisme viu, que evoluciona”. Tocar els diacrítics, assegura Cabré, “no ve del no res sinó d’una demanda que s’ha anat acumulant”. De fet, fins ara l’obra normativa de referència és la gramàtica catalana de Pompeu Fabra publicada el 1918.

La nova versió de l’ortografia de la llengua catalana es publicarà el 2017 i s’obre un període de quatre anys perquè tots els canvis que inclou es vagin coneixent i implementant.

“Torneu-nos els accents diacrítics”

L’eliminació dels accents també ha aixecat polseguera no només entre els experts en llengua catalana sinó també, per una vegada, a peu de carrer. Una de les responsables de fer còrrer la pólvora a través de les xarxes socials ha estat la youtuber Leopolda Olda, que a principis d’octubre va penjar un vídeo musical a les xarxes socials per reclamar que es mantinguin els accents i que ja acumula més de 40.000 visites.

Fa uns dies la Universitat Autònoma de Barcelona es va omplir de grafits que demanaven a l’IEC que recapacites i  a la plataforma change.org hi ha una petició anomenada “Salvem els accents diacrítics”. Però on realment la discussió sobre el tema agafa volada és a les facultats de filologia. Tant és la polèmica que als alumnes fins i tot els costa posicionar-se en ser preguntats. “Hi ha opinions molt diverses. Hi ha qui creu que no se’n pot prescindir perquè és un empobriment, d’altres que fins i tot creuen que cal treure les ‘h'”, assegura Gemma Bartolí, estudiant del Màster Avançat en Llengua i Literatura Catalana.