La Teresa és usuària del projecte Radars des de fa un any. Ser-hi li aporta tranquil·litat, però també moltes altres coses. "Una mica més d'alegria perquè saps que formes part d'alguna cosa, que no ets un trasto inútil, que estàs posat en allà, que formes part d'una comunitat i de solidaritat entre tots." Ara sap que no està sola i és gràcies a la tasca de 1.200 veïns, 877 comerços i 495 farmàcies com aquesta, que s'encarreguen de detectar les persones grans que poden estar en risc de patir situacions de vulnerabilitat, solitud o exclusió. Són ells els qui els detecten i els miren de convèncer d'afegir-se al projecte, malgrat que no sempre és fàcil. DAFNE SICILIA, farmacèutica "Arribar a ells és complicat arribar-hi perquè són persones que han de reconèixer que se senten sols, que han de fer un pas endavant per realitzar activitats que se'ls proposen, han de tenir una altra manera de veure el seu dia a dia i això costa molt." Un cop dins del projecte, una de les coses que fan des de la farmàcia és aquesta... explicar-los les activitats gratuïtes que es programen al barri, perquè hi puguin participar... A partir d'ara, a més, s'hi podran involucrar encara més. L'Ajuntament ha signat un conveni amb el Col·legi de Farmacèutics per consolidar i estendre la xarxa, de manera que la farmàcia, si vol, es pugui oferir, per exemple, com a punt de trobada per a aquestes persones. LAIA ORTIZ, tinenta d'alcalde de drets Socials "I de vegades la farmàcia és aquell punt de trobada d'una persona desconfiada gran que està sola i admet trobar-se amb un assistent social de l'ajuntament i fer de la farmàcia un punt de trobada." JORDI DE DALMASES, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona "És d'aquells programes dels que ens sentim orgullosos. No és només com atenem millor a les persones sinó també com teixim xarxes, comunitats, que al cap i a la fi, una ciutat, uns barris, van d'això." El projecte Radars es va crear el 2008 al districte de Gràcia i ja s'ha implantat a 31 barris de la ciutat. L'objectiu és que abans que s'acabi el mandat n'hagi arribat a una vintena més.

El conveni signat aquest dimarts entre l’Ajuntament i el Col·legi de Farmacèutics ajudarà a consolidar el projecte Radars. Actualment ja està implantat a 31 barris de la ciutat (els darrers a adherir-s’hi han estat la Trinitat Vella, les Roquetes, Sarrià i les Tres Torres) i l’objectiu és que a finals de mandat n’hagi arribat a més de 50. Es tracta d’ampliar aquesta xarxa comunitària preventiva per detectar persones grans vulnerables, oferir-los d’entrar al projecte i fer-los seguiment personalitzat, de manera que no se sentin soles i s’animin a sortir de casa per participar en les activitats que s’organitzen al seu entorn. Per això és fonamental la coordinació d’entitats, veïns, comerços i farmàcies.  Aquestes últimes, a partir d’ara, podran escollir el grau d’implicació que hi volen tenir.

Una de les novetats, per exemple, és que les farmàcies es podran convertir en un punt de trobada per als usuaris, tant per intercanviar experiències entre ells, com per reunir-se, per exemple, amb l’agent dels Serveis Socials. També s’hi faran, puntualment, intervencions d’educació sanitària. Fins i tot, en un tercer grau d’implicació, les farmàcies es podran convertir en radars especialitzats, de manera que el farmacèutic pot completar la tasca de Serveis Socials fent, per exemple, la revisió de medicaments, dosificació de fàrmacs i control per assegurar-se que s’estan prenent les medicines que toquen.