Primer dia de vacunació contra la grip als centres d'atenció primària i l'Antonio ha estat dels primers en rebre la dosi. En el seu cas coincideixen dues circumstàncies. Té més de 60 anys i té una malaltia crònica. Tot plegat fa que no vulgui donar cap oportunitat al virus. Des del Departament de Salud no només es vol posar èmfasi especial en les persones grans, aquest any es posarà en marxa una campanya específica per aconseguir que el personal sanitari també s'hi apunti. Segons la Generalitat, només un 19 per cent dels professionals es vacunen contra la grip, un número del tot insuficient si tenim en compte que treballen amb col·lectius especialment sensibles al virus. La campanya de vacunació finalitzarà a finals de novembre i s'espera que el virus de la grip arribi a partir de gener.

Si ens fixem en les dades de l’any passat, el 2015 es van registrar 623 casos greus i 60 morts per grip i el 82,3 % dels casos es van donar en persones no vacunades. D’aquí ve que la consigna d’aquest any de la campanya de vacunació de la grip sigui ampliar la cobertura a alguns dels grups de risc que més pateixen els efectes del virus.

Persones més grans de 60 anys

Aquest és un dels objectius de la campanya, ampliar la cobertura d’aquest col·lectiu, si bé actualment es troba en el 54 %, per sobre de la mitjana europea, del 45 %, es vol que l’impacte de la grip no sigui tan important. L’any 2015, dels casos més greus un 59 % van correspondre a aquesta franja d’edat.

Personal sanitari

Des de la Generalitat també es vol posar especial èmfasi en la vacunació dels professionals mèdics, infermers i metges, que actualment es troba en el 19 % i que és ara mateix insuficient. Segons el Grup de Vacunes de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, (Camfic), són els facultatius i el personal dels hospitals els que porten el virus als malalts de més risc, com per exemple, els oncològics.

Entre finals de novembre i el març

Com ha passat en els darrers anys l’epidèmia començarà tard i s’allargarà més en el temps, es calcula que des de finals de novembre fins al mes de març. Es preveuen també com cada any dos tipus de virus, l’A i el B, acompanyats de tres ceps, l’H1N1, l’H3N2 i el que pertany al llinatge Victòria. Com sempre l’efectivitat de la vacuna dependrà de la climatologia i el cep circulant, ja que aquest pot ser diferent al que inclou la vacuna, d’aquí ve que la vacuna ofereix una protecció d’entre el 70 i el 90 %.

Programació de la vacunes per internet

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert un nou servei en línia que permet als ciutadans programar visites per a la vacunació de la grip. La gestió es pot fer a través del web de l’ICS, en el qual es fixen les cites prèvies, mitjançant un botó d’accés que s’anomena Vacunació de la Grip i que està ubicat en el menú principal.