Tothom preparat... i acció. L'Arnau, el protagonista, surt de la portalada acompanyat d'Elionor, pupil·la del rei Carles. S'acaben de casar i, la veritat, no semblen gaire contents. A la plaça els espera una multitud que els rep amb crits i aplaudiments. L'escena acaba i les cares dels actors es relaxen. Avui, per un dia, el secretisme del rodatge s'ha trencat i s'ha deixat accedir-hi els mitjans. Els protagonistes, com Andrea Duro, que encarna el primer amor d'Arnau, són els que més objectius atrauen. "Es una serie muy dramática, con muchos momentos muy emocionantes... Pero luego el equipo en rodaje con los compañeros es genial." Més desapercebuts passen els extres a qui també hem volgut preguntar com està anant el rodatge. N'han calgut més de 400 i fan papers de tot tipus. "Ahora mismo hago de artesano. Pero quizá luego tengo la pestes y mañana soy un noble. Todo puede pasar." La sèrie tindrà vuit capítols i ja es pensa en una segona temporada. És una coprodució d'Atresmedia, Diagonal TV i Televisió de Catalunya, i es podrà veure també arreu del món, ja que la plataforma Netflix n'ha adquirit els drets. Segons els responsables, s'ha intentat seguir fidelment l'obra d'Ildefonso Falcones. "Això és un conte. Una ficció que succeeix en una època on sí que hi ha alguns personatges reals com el rei Pere o Berenguer de Montagut, o la catedral de Santa Maria del Mar. Però sí que la història dels personatges és una ficció pura, és una novela, no intentem fer una sèrie històrica." "L'equip de rodatge s'estarà a Barcelona encara un dia més. Aquest dimarts es gravarà l'escena final de la sèrie a Santa Maria del Mar. És l'escena de la inauguració de l'església després de dècades d'obres. Us ho ha explicat, des del passeig del Born, Guillem Martínez."

Segons el seu director, Jordi Frades, la sèrie és “molt fidel al llibre de Falcones”. L’autor, explica Frades, s’ha llegit el guió i ha fet algunes recomanacions “de cara a mantenir la coherència d’aquesta primera temporada amb la segona part del llibre, ‘Els hereus de la terra’, i una possible segona temporada de la sèrie”.

‘L’església del mar’ narra la història d’un nen, Arnau Estanyol, que creix a l’entorn de Santa Maria del Mar, els anys de la seva construcció. Té una vida agitada, en què durà a terme innumerables feines, i passarà de la misèria més absoluta a convertir-se en noble.

L’actor Aitor Luna encarna el personatge de l’Arnau, mentre que Michelle Jenner fa de Mar, la seva pupil·la. Són els dos grans protagonistes d’un càsting extens d’actors, amb més de 100 intèrprets. També ha calgut la col·laboració de centenars d’extres. Durant el rodatge barceloní, per exemple, n’han participat uns 400.

Aquest dimarts és l’últim dia de rodatge a Barcelona. Es gravarà l’escena final de la sèrie, la inauguració de Santa Maria del Mar, després de dècades d’obres. A partir d’aquí, l’equip es traslladarà a la província de Tarragona. Està previst que s’acabin de gravar tots els capítols cap a finals d’any. El 80 % de la sèrie es roda en exteriors i s’han visitat diverses localitzacions espanyoles, a Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lléo. A Catalunya, a més de Barcelona, també s’ha gravat a les localitats de Cardona i Vilanova i la Geltrú.