Actuen en grups de dues o tres persones fent-se passar per turistes italians. És el "modus operandi" de molts dels carteristes a Barcelona. Aquest estiu les denúncies per delictes al metro, la majoria furts, han augmentat gairebé un 2 % respecte a l'any passat. A més, les parades de Collblanc i plaça de Sants s'afegeixen a la llista d'estacions amb més problemes d'aquest tipus. En total, durant els mesos d'estiu, la policia ha fet més de 1.600 identificacions i ha demanat tres-centes ordres d'allunyament de reincidents al metro, de les quals ja se n'han concedit 35. Segons la policia, els carteristes es divideixen en tres grups: els que delinqueixen sempre a la ciutat, els que pertanyen a clans familiars que actuen a diverses ciutats europees, i els que només vénen a Barcelona quan hi ha grans esdeveniments com el Mobile World Congress o la Fórmula 1. Per condemnar els robatoris, i sempre que superin el valor de 400 euros, els Mossos insten els turistes a participar en rodes de reconeixement i a testificar de manera prèvia al judici. Unes aportacions que abans només servien en cas de delicte violent greu.

Les víctimes són principalment turistes que vénen a passar uns dies a la ciutat. Precisament, molts estrangers no denuncien el robatori perquè saben que en el moment del judici ja no seran aquí per prestar declaració. Com a conseqüència, molts dels processos engegats per la policia no prosperaven i en la majoria de casos la sentència condemnatòria no tirava endavant. Actualment, però,  tenen la possibilitat de fer una roda de reconeixement entre diferents sospitosos i testificar de manera prèvia al judici. Una metodologia que abans només s’emprava en casos de delictes amb violència greu, mentre que ara també és aplicable a robatoris superiors a un valor de 400 euros. Només aquest estiu, s’han fet 1.650 identificacions relacionades amb aquest tipus de delicte.

Segons la policia, hi ha tres perfils de carteristes a la ciutat: els que delinqueixen sempre al metro de Barcelona i viuen dels furts, els que pertanyen a clans familiars repartits per diferents ciutats europees, i els que només vénen quan hi ha grans esdeveniments com el Mobile World Congress o la Fórmula 1.