És un dels museus més petits de la ciutat però fa un repàs molt complet de la història d'un cos de seguretat creat fa 173 anys i amaga peces úniques. MARIO GÓMEZ, representant del Museu de la Guàrdia Urbana “És de les set primeres motos que va tenir la Guàrdia Urbana, que es van comprar durant l'Exposició Universal de Barcelona i és la creació de la unitat motoritzada nostra. Aquesta és la peça que està restaurada i que funciona perfectament. Podríem treure-la al carrer i circular amb ella.” Aquí es poden trobar des de carnets dels anys 20 fins al primer uniforme que va portar la policia local de Barcelona. Una col·lecció que ha estat possible reunir en bona part gràcies a les donacions. MARIO GÓMEZ, representant del Museu de la Guàrdia Urbana “El percentatge més alt de peces que tenim al museu són de l'organització de Guàrdia Urbana, però hi ha un percentatge molt alt que són donacions de guàrdies o familiars que han tingut un avi o un pare que ha sigut guàrdia i han fet donacions del seu material.” La Guàrdia Urbana espera que en un futur aquest museu es pugui ampliar per treure a la llum peces úniques. MARIO GÓMEZ, representant del Museu de la Guàrdia Urbana “Tenim una molt especial que la tenim al magatzem i que està restaurada també. És un semàfor de quatre capçals que estava col·locat a la Gran Via-Aribau i era un capçal que es manegava a mà. Hi havia un guàrdia urbà en un pal amb aquest capçal i el manegava amb una palanca. Aquest capçal no el podem tenir aquí perquè és important de mida però el dia de demà segurament el podrem posar aquí i serà una peça molt important.” Aquest museu es pot visitar de dilluns a divendres de forma gratuïta.

La Guàrdia Urbana es va fundar l’any 1843, però els seus orígens es troben a la primera etapa de dominació francesa, entre 1812 i 1814, quan es va crear una Junta de Policia de Barcelona. Al museu es pot veure com anaven vestits aquests primers guardes de la ciutat, així com l’evolució de la indumentària de la policia municipal de Barcelona fins als nostres dies.

La col·lecció, però, és molt més àmplia i inclou fotografies antigues, carnets d’agents de principis del segle XIX i altres peces molt preuades com una Harley Davidson amb sidecar totalment restaurada. Un vehicle que forma part de la primera flota de motocicletes que va tenir la Guàrdia Urbana i que es va estrenar l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona.

El recull de peces prové principalment de la pròpia institució, però també en bona part de donacions fetes per familiars d’agents. La Guàrdia Urbana espera que en el futur aquesta mostra oberta al públic es pugui ampliar per treure a la llum peces úniques que ara estan al magatzem agafant pols. Una d’aquestes joies és un semàfor tant antic que funcionava de manera manual a través d’una palanca que manipulava un agent.