La Cursa Atlètica de Sant Antoni es va crear sense grans pretensions i ha canviat molt durant aquest temps. Amb la revisió dels programes antics, els investigadors de l’arxiu històric han comprovat que, inicialment, la cursa era de sis quilòmetres i que alguns anys n’hi havia més d’una. JORDI FONT, Arxiu Històric de Sant Antoni "La primera cursa de Sant Antoni és el 1980, per la Festa Major de Sant Antoni a l’hivern, com se celebra ara. Però anteriorment hi havia la celebració de les Festes de Sant Antoni Abad i després també hi havia festes majors de l’estiu." Els plànols per demanar els permisos a l’Ajuntament els feien ells mateixos a mà. Marcaven els carrers que s’havien de tallar i els recorreguts de les curses. Els veïns sempre s'han implicat molt en l'organització. JORDI FONT, Arxiu Històric de Sant Antoni " L’associació de veïns sempre ha estat en l’organització des del principi però hi ha hagut una entitat important com és Esport i Natura, de l’amic i company Conesa, soci també de l’associació de veïns, que són els que han sigut l’ànima i el cor i les cares, diguem-ho així, d’aquestes curses." L’avinguda de Mistral, com a eix i pulmó central del barri, és un dels escenaris de la cursa. Les fotografies mostren com era abans de la reforma integral de 1995. Llavors, als Jardinets de l’Alguer hi havia uns empostissats de pedra i s’hi feien els finals i els principis de molts actes.

La cursa atlètica popular de Sant Antoni se celebra anualment. L’organitzen la Comissió de Festa Major del barri amb la col·laboració de l’Atlètic Club Esport i Natura.

Actualment té un recorregut de 10 km, distància que està certificada per la Federació Catalana d’Atletisme. Sembla, però, que les primeres edicions tenien un recorregut més curt. L’Arxiu Històric de Sant Antoni preserva algunes imatges de les primeres edicions, i també materials de treball, però hi ha molta documentació que no s’ha conservat.

La primera cursa es va organitzar l’any 1979 i des d’aleshores ha anat creixent en nombre de participants. Actualment en són uns 4.000.

Des d’aleshores es fa un cop l’any però en algunes ocasions se n’havien fet dues, com és el cas del centenari del Mercat de Sant Antoni.