L’Orfeó Català es va crear el 1891. Volia difondre els repertoris corals català i universal però també vetllar per l’excel·lència artística de les interpretacions. JOAN OLLER, director del Palau de la Música Catalana “A instàncies de dos joves, dos músics molt joves que eren Lluís Millet i Amadeu Vives, que venien del moviment coral de Clavé. Després de l’Exposició Universal que hi ha va haver a Barcelona van veure el molt alt nivell d’altres cors d’Europa i van pensar que Catalunya també havia de tenir un cor de primer nivell.” Per ser soci de l’entitat només calia una petita aportació econòmica però era més complicat ser cantaire. JOAN OLLER, director del Palau de la Música Catalana “No hi havia un requisit d’entrada però un cop dintre sí que hi havia un reglament molt estricte i una obligació de formar-se musicalment, de ser molt curosos amb els assajos, de seguir una disciplina molt forta per aconseguir aquesta excel•lència.” L’Orfeó no tenia seu pròpia i el Joaquim Cabot, el president de l'entitat, va encarregar la construcció del Palau de la Música Catalana, que va finalitzar el 1908. L’obra va costar dos milions de pessetes i la van pagar els socis i donacions particulars. JOAN OLLER, director del Palau de la Música Catalana “Joaquim Cabot és capaç de trobar més donants, més subscriptors que aportin diners però li diu a Domènech i Montaner que ha de modificar el pla original del Palau per posar-hi més persones perquè no pot ser que els donants no estiguessin a la nit de l’estrena.” Amb 125 anys d’història l’Orfeó viu en aquests moments una etapa d’evolució. JOAN OLLER, director del Palau de la Música Catalana “Aquest creixement qualitatiu es pot veure en els concerts que es fan aquí en el Palau, dels millors directors, de les millors orquestres, però també en les sortides internacionals.” L’Orfeó Català s’ha convertit en un dels cors amateurs de referència de Catalunya.

L’Orfeó Català compleix 125 anys de vida. És un dels cors amateurs de referència del país i va ser fundat l’any 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives. Després de sis locals diferents, el 1908 va arribar el definitiu, el Palau de la Música Catalana. L’assemblea de socis celebrada el 30 de maig de 1905 va aprovar la construcció i l’edifici, que es va fer entre el 1905 i el 1908. Més tard, la Unesco l’ha declarat Patrimoni Mundial.

Al llarg de la seva història l’Orfeó ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzat primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la ‘Missa en si menor’ de Bach i ‘Les estacions’, de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes del panorama internacional com Daniel Barenboim, Simon Rattle, Richard Strauss, Camille Saint-Saëns, Pau Casals, Zubin Mehta, Frans Brüggen, Mstislav Rostropóvitx, Charles Dutoit, Lorin Maazel i Gustavo Dudamel, entre d’altres.

Des del setembre de 2016 Simon Halsey és el director titular del cor, que va prendre el relleu a Josep Vila i Casañas, director des de 1998.