D’aquesta manera, el Ple ha decidit validar el recurs d’inconstitucionalitat que va presentar el PP, que argumentava que la llei envaïa competències estatals i restringia els drets i llibertats dels ciutadans. L’argument principal de la sentència assenyala que Catalunya té competència en matèria d’espectacles públics. Això li permet vetar un espectacle públic, determinat per protegir els toros, però no pot arribar fins a prohibir una festa que és patrimoni cultural per decisió del govern central.

La ponent de la sentència aprovada avui és la magistrada Encarnació Roca, proposada per CiU per al Tribunal Constitucional amb l’acord del PP i PSOE.

Tot això passa sis anys després que el Parlament aproves la Llei 28/2010, que prohibia les curses de braus, amb 68 vots a favor, 55 en contra i nou abstencions. Aquesta ILP va generar molta polèmica entre taurins i animalistes i va ser promoguda per la plataforma Prou!

Des de l’Ajuntament no han tardat a respondre a la sentència. Colau ha fet un tuit en què assegura que Barcelona és ciutat antitaurina des de 2004 i que malgrat la sentència l’Ajuntament complirà amb les normatives que impedeixen el maltractament dels animals.

Els animalistes i taurins també han reaccionat a la sentència. El grup responsable de la iniciativa legislativa popular que va abolir les curses de toros a Catalunya, la plataforma Prou!, ha afirmat a BTV que recorreran contra la sentència a tribunals internacionals superiors. “És un dia trist per a la democràcia”, ha conclòs Leo Anselmi, portaveu del grup. D’altra banda, des de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya s’han mostrat satisfets amb la sentència i demanen que es respecti la llei que anul·li la prohibició.

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, ja va dir que en cas que el TC anul·lés la prohibició “immediatament ens posaríem a treballar per impedir que aquesta sentència tingués cap efecte pràctic”.