Són les cues que es formen en aquesta oficina d'atenció ciutadana des de principis del mes d'octubre. "Siempre que tenemos que venir aquí a hacer algún trámtie hay que esperar una cola tremenda" // "hay muchos ayuntamientos repartidos por todo el municipio, por los barrios, pero luego no solucionan los trámites que venimos a hacer, entonces al final tenemos que venir aquí demasiada gente" "Últimamente estoy viendo que hay un poco más de cola" El motiu, obtenir els ajuts per pagar l'IBI, l'impost sobre els béns immobles, que no es poden demanar per via telemàtica i, per tant, s'hi ha d'acudir presencialment. Es tracta d'una campanya curta, finalitzarà el proper 4 de novembre, i, a més, nova. Molts s'han d'assessorar abans de fer els tràmits pertinents: l'atenció s'allarga i l'espera, també. L'Ajuntament, però, hi afegeix una altra explicació: darrerament s'han incrementat les ajudes municipals i el nombre de beneficiaris. ANTONIO ROMERO, director de Serveis d'Informació i Atenció Ciutadana "Es calcula que el col·lectiu de ciutadans que poden acollir-se a aquestes ajudes, susceptibles de rebre aquestes ajudes, són unes 20.000 persones a tota Barcelona. El que passa és que és clar, no totes venen el mateix dia i a vegades hi ha acumulació de persones que venen el mateix dia a preguntar o a fer algun tràmit" // "Aquest hi ha hagut moltes campanyes d'ajudes. Per exemple la campanya del setembre, l'any passat van ser 8.000 persones beneficiàries i aquest any han estat 13.000." De les 5 mil atencions que es fan cada dia a la ciutat un miler, és a dir, una de cada cinc, es tramiten des d'aquesta oficina. A més, és l'única que obre cada tarda de dilluns a divendres i els dissabtes al matí i que ofereix atenció en diversos idiomes. Tampoc no cal demanar cita prèvia. Per evitar les cues, els treballadors aconsellen anar-hi a primera hora del matí o fer-ho al migdia, els moments més tranquils.

L’OAC de la plaça de Sant Miquel és l’única que atén totes les tardes de dilluns a divendres i també els dissabtes al matí. També és l’única on no cal cita prèvia per fer els tràmits i on s’atén als ciutadans en anglès, xinès i urdú (i també  en altres llengües si es demana amb un parell de dies d’antelació). Això ajuda a explicar les cues que s’hi formen a vegades, especialment aquests dies de la campanya de l’IBI. “Es calcula que unes 20.000 persones es poden acollir a aquest ajut”, explica Antonio Romero, director de Serveis d’Informació i Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, i a vegades es fa difícil atendre’ls “quan tothom ve a l’hora”.

Més campanyes d’ajut i més beneficiaris

Segons Romero, l’Ajuntament està impulsant noves campanyes d’ajuts i, a més a més, aquestes cada cop arriben a més ciutadans. I  en posa un exemple: el setembre passat també es van produir cues a l’OAC de Sant Miquel arran de la campanya d’ajuts a infants per les activitats extraescolars. Uns ajuts dels quals “se’n van beneficiar 13.000 nens”, una xifra molt per sobre dels “8.000 beneficiaris de 2015”.

Consells per evitar les cues

El millor moment del dia per fer tràmits a l’OAC de Sant Miquel és a primera hora del matí (l’oficina obre a les 8.30 h) o al migdia. En canvi, cal evitar els dilluns, “el dia més complicat”, segons els treballadors. També és important no deixar el tràmit per als últims dies de la campanya que és quan hi ha més aglomeracions. A banda, cal recordar que, per les gestions que no són presencials, també hi ha altres canals d’atenció ciutadana, com el portal de tràmits d’internet, el telèfon 010 (que serà gratuït a partir del gener) i el telèfon mòbil.