El setembre va tornar a ser més càlid de l’habitual a Barcelona, concretament dos graus per sobre la mitjana del període de referència 1971-2000. Els 22,1 ºC d’enguany, però, no suposen el setembre més càlid de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra. N’hi ha hagut alguns de més temperats en el passat.

A tot el planeta el novè mes de l’any ha tornat a fer història a causa de les temperatures elevades, tot que amb certa disparitat pel que fa a les dades publicades per les diverses agències meteorològiques. La NOAA (Agència Nacional Oceànica i Atmosfèrica) ha afirmat que ha estat el segon setembre més càlid des que es recullen dades instrumentals a tot el món, i que per fi s’ha trencat la ratxa consecutiva de 16 mesos batent rècords. Per la NASA, en canvi, tot i que ha anat de poc, el setembre d’aquest 2016 ha tornat a ser el més càlid al planeta i s’ha situat 0,91 ºC per sobre la mitjana dels anys 1951-1980. L’agencia meteorològica japonesa (JMA) també ha conclòs que, aquest, ha estat el segon setembre més càlid de la història, amb una temperatura mitjana 0,74 ºC per damunt la mitjana del setembre durant el segle XX.

Les lleugeres variacions d’aquests resultats rauen en el fet que enregistrar la temperatura planetària és complex, i que la metodologia emprada per cada agència, així com les dades analitzades o estimades procedents de milers d’estacions meteorològiques, no són exactament les mateixes per als diferents centres.

Sigui com sigui, el que és evident, i pràcticament indiscutible per tothom, és que el 2016 serà segurament l’any més càlid mai enregistrat al planeta des que es prenen dades instrumentals a finals del segle XIX.