La Mireia és mare d'una nena d'11 mesos i alumna del grau de pedagogia de la Universitat de Barcelona. Conciliar les dues realitats és complicat. Aquest curs no té cap altra alternativa i es veu obligada a portar el bebè a classe durant dues hores. MIREIA CABANILLAS "No tengo con quien dejar la niña y actualmente me han dicho que no venga más con ella porque molesto a mis compañeros. En una clase hay muchos alumnos que también hablan. Cuando venimos es la hora de la siesta y mi bebé no molesta a nadie." Segons la normativa de la UB, en els espais de docència només hi pot haver persones assegurades, és a dir, professorat, estudiants i personal de suport. La institució alerta que en cas d'accident, això suposaria un problema greu de responsabilitat civil per a la universitat. També esgrimeixen que es vulneren els drets del professor i l'alumnat a donar i rebre classes en condicions òptimes. La UB li ha ofert altres vies de conciliació com canviar dates d'exàmens i lliuraments de treballs o fer l'avaluació única. "Una evaluación única representa el triple de trabajo. Yo tengo los mismos derechos que el resto. Hace falta un cambio en la sociedad. En otros países se llevan los niños a trabajar, a estudiar." El debat esclata de tant en tant a internet quan un vídeo com aquest es fa viral. Un professor mexicà sostè als braços el fill d'una alumna perquè ella pari atenció a la lliçó. La solució d'algunes universitats és oferir un servei de llar d'infants. Passen les dues hores i la Mireia surt de l'aula amb la petita. L'àvia de la nena treballa i només se'n pot fer càrrec a partir de dos quarts de sis. Quan la recull a aquesta hora, la Mireia torna a classe, ara sense la seva filla, i hi roman fins a quarts de deu de la nit.

Encaix d’esforços familiars per acabar els estudis

Aquest curs la Mireia ha decidit assistir a la Facultat de Pedagogia de la UB amb la seva filla durant dues hores, des de les 15.30 fins a les 17.30 h. En aquesta franja horària normalment la nena dorm i, en cas de molestar, la Mireia assegura que treu el nadó fora de l’aula. Aquesta és la solució que s’ha vist obligada a prendre durant els dos mesos i 18 crèdits que li queden per acabar el grau. L’àvia de la nena treballa i només se’n pot fer càrrec a partir de les 17.30 h. Quan la recull a aquesta hora, la Mireia torna a classe sola, sense la seva filla, i hi roman fins a quarts de deu de la nit.

Seguretat, responsabilitat civil i drets

Fins ara, la Mireia entrava a l’aula amb la petita però la UB li ha comunicat que ha de deixar de fer-ho. Segons la institució, la normativa general de la universitat diu que en els espais de docència només hi pot haver persones assegurades, és a dir, professorat, estudiants i personal de suport com administració i neteja. Fonts de la UB han explicat a BTV que en cas d’ocórrer una situació accidental, el nadó no està assegurat i això suposaria un problema greu de responsabilitat civil per a la universitat.

També esgrimeixen que el fet d’haver un bebè a l’aula vulnera el dret del professor i dels alumnes a “donar i rebre classe amb unes condicions òptimes”. La UB ha afirmat que es treballen altres vies de conciliació familiar com oferir l’avaluació única (que no requereix assistència a l’aula), canviar dates d’exàmens i modificar condicions per lliurar treballs.

Ser mare universitària, cal un canvi de mentalitat?

El tema ha estat motiu de debat en diverses ocasions a internet i les xarxes socials. Vídeos i fotografies d’arreu s’han fet virals amb, per exemple, professors sostenint fills d’alumnes als braços perquè aquestes parin atenció a la lliçó. A Alemanya, trobar una llars d’infants dins els recintes universitaris és habitual, així com beques i ajuts per a mares i pares estudiants.

Al Campus Mundet hi ha una escola bressol de la Diputació de Barcelona, però no és exclusiva per al personal universitari. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any passat van decidir posar fi al servei que prestava l’Escola Bressol Gespa, que estava dins el recinte. La UAB va arribar a un acord amb un centre de Bellaterra.