Aquesta edició compta amb la participació de 312 empreses de 15 països, ocupa un 15 % més de superfície que anys anteriors i ofereix 22 jornades amb més de 92 ponents de primer nivell internacional. La previsió de l’organització és atreure més de 10.000 professionals i entre 30.000 i 40.000 visitants, i d’aquesta manera aconseguir que la recuperació immobiliària que està vivint l’estat espanyol es plasmi també en major negoci durant el saló, tant per l’interès que tenen els ciutadans com els inversors.

En el cas de Barcelona, aquesta revifada s’ha notat especialment en el lloguer de pisos, que està acostant-se als preus que hi havia abans de la crisi. El 2008 la mitjana base del preu de lloguer era de 813 euros, quan el sector va tocar fons el 2013 va arribar a ser de 682 i ara amb les dades que es tenen dels primers mesos ha arribat els 765. Una qüestió que comença a preocupar el sector: alguns ja la qualifiquen de la nova bombolla immobiliària i demanen regular per llei aquest àmbit per evitar augments desmesurats.

Agències immobiliàries afirmen que ara un pis de lloguer en bones condicions acostuma a durar 48 hores. La demanada cada vegada és major i l’oferta no augmenta, cosa que fa que els preus cada dia pugin. El boom que està vivint Barcelona amb els pisos turístics no ajuda, ja que als propietaris els surt molt més a compte llogar als turistes.

Però el lloguer no és l’únic que es dispara. La venda de pisos també s’està recuperant a marxes forçades. Actualment, alguns estudis afirmen que a hores d’ara el 42 per cent dels habitatges que es venen al centre van a parar a mans d’inversors internacionals. Els inversors veuen Barcelona com una capital molt atractiva i per això estan començant a apostar fort. Malgrat tot, des del sector afirmen que no volen tornar a caure en els erros previs a la crisi.

Polèmica durant la negociació entre la Generalitat i el Govern espanyol

Aquest dimecres s’ha inaugurat, amb polèmica, el saló immobiliari Barcelona Meeting Point. Els consellers de Governació, Meritxell Borràs, i Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es van queixar per carta de la falta de concreció de l’hora d’inauguració del saló quan faltaven 24 hores per a l’obertura. Afirmaven que no se’ls havia comunicat l’hora, “pendent de l’agenda del representant del govern en funcions de l’Estat”. Tenint en compte aquesta situació, els dos consellers han decidit descartar-hi la seva assistència, en considerar que estaven sent “menystinguts” pel Govern espanyol.

Hores després, el president del Barcelona Meeting Point, Jordi Cornet, ha atribuït a un “malentès” en el procés de convocatòria el fet que la inauguració de la 20a edició de la fira no hagi comptat amb cap representant de la Generalitat. El president de la fira ha explicat als mitjans de comunicació que ha enviat una carta de disculpes als dos consellers i que ja ha parlat amb ells per telèfon. Cornet ha volgut remarcar que darrere de l’incident “no hi ha hagut cap intencionalitat política” ni que, en cap cas, no han volgut menystenir el govern català, al qual ha agraït la seva participació en el saló. La Generalitat sí que serà present a la fira aquest dijous, quan la consellera Borràs assisteixi a una trobada amb els inversors.