L’exposició s’emmarca en un programa per recuperar la memòria històrica de la ciutat que vol donar a conèixer les conseqüències de les dictadures del passat. La mostra vol mostrar amb un llenguatge auster, la permissivitat amb els símbols de la dictadura a partir de les tres estàtues -‘La República’, l’eqüestre de Franco i ‘La Victòria’– i de l’actitud dels seus autors, Marès i Viladomat, que van treballar per la República, van exaltar el franquisme i van ser reconeguts per la democràcia.

Les primeres reaccions a la col·locació de les estàtues no han trigat. Al voltant de dos quarts d’onze, un veí ha triat ous a l’estàtua eqüestre decapitada de Francisco Franco. Els equips de neteja de l’Ajuntament l’han netejada ràpidament. El veí ha explicat, els mitjans, que no sabia que aquest dilluns es col·locaven les estàtues, però que quan ha vist el que estaven fent no s’ha pogut estar de comprar una dotzena d’ous i tirar-los-hi. “Tant de bo ho faci més gent” ha afegit. L’home ha considerat que les estàtues no haurien d’estar exposades més d’una setmana.

Cap dels grups de l’oposició, excepte la CUP, no assistirà a la presentació de l’exposició com a mostra de rebuig a les estàtues franquistes. CiU i ERC, han descartat la seva presència perquè consideren l’exposició ofensiva per les víctimes del franquisme, mentre que PP i Ciutadans creuen que no es necessari obrir ferides del passat. La col·locació d’estàtues es va votar en una comissió de l’Ajuntament, no exempta de polèmica, en què es va aprovar amb els vots de BComú i PSC, els contraris de CiU i ERC i l’abstanció de C’s, PP i la CUP.

L’exposició serà presentada aquest dilluns a la tarda al Born, en una conferència de premsa del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; del comissari de l’exposició, Manel Risques, i del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. No serà fins dimarts que els ciutadans la podran visitar. L’exposició serà gratuïta fins al 30 d’octubre i estarà visible fins al 8 de gener de 2017.