L'Ivan pateix un trastorn de dèficit d'atenció amb hiperactivitat, el que es coneix com a TDAH. És un dels 11 pacients que ha seleccionat l'Hospital Vall d'Hebron per provar un nou tractament basat en el "mindfullness" i la realitat virtual. A través d'aquestes ulleres, se'ls mostren paisatges relaxants i se'ls demana que es concentrin en diferents aspectes de l'entorn. IVAN VALCÁRCEL, pacient de TDAH "Aconsegueix atreure la teva atenció a determinades coses, o sigui, quan t'anaves despistant, doncs observa aquesta fulla que cau i gira o com canvien els colors..." El TDAH és la patologia mental més diagnosticada a Catalunya entre infants i adolescents. Afecta el cinc per cent de la població durant la infància i es manté en més de la meitat dels pacients durant l'edat adulta. Els símptomes més habituals són falta d'atenció, desorganització, impulsivitat, inestabilitat emocional i hiperactivitat. I moltes vegades s'associa a un baix rendiment acadèmic i dificultats per mantenir relacions interpersonals. Ara la realitat virtual, que ja s'utilitza per tractar trastorns d'ansietat i fòbies, obre també una esperança per als pacients de TDAH: JOSEP ANTONI RAMOS-QUIROGA, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron "Ens ajuda a guiar millor el pacient a través de la relaxació i a través també de la concentració o la focalització màxima en els estímuls que els presentem" JUANFRAN SERRA, psicòleg resident de l'Hospital Vall d'Hebron "En termes genèrics sí que diem que el millor és el tractament combinat, amb teràpia cognitivoconducual com és el 'mindfulness' i els psicofàrmacs, però sí que hi ha pacients, sobretot quan tenen un nivell de gravetat entre lleu i moderat, que només amb la realitat virtual podria ser efectiu" De moment, els 11 pacients són adults i estan responent satisfactòriament. D'aquí a un temps la Vall d'Hebron espera ampliar el tractament a adolescents i, fins i tot, està estudiant crear una aplicació perquè es pugui fer des de casa.

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el primer centre de l’estat a posar en marxa aquesta prova pilot per analitzar la utilitat de la realitat virtual en el tractament del TDAH. El projecte, elaborat en col·laboració amb l’empresa catalana Psious, ha rebut el premi Mobile World Capital Barcelona a la innovació tecnològica a les VI Jornades R+D+I TIC Salut i Social, celebrades el passat mes de setembre a Vic.

La prova utilitza, per primera vegada, tècniques de “mindfulness“, basada en l’atenció plena a les emocions, sensacions i pensaments, i la tecnologia de la realitat virtual per tractar els pacients. A través d’unes ulleres, se’ls projecten entorns hiperrealistes on es projecten espais de relaxació i en què se’ls demana que es concentrin en elements determinats. Això permet millorar la seva atenció, alhora que combatre l’ansietat i la hiperactivitat pròpies d’aquest trastorn.

Ens ajuda a guiar millor el pacient a través de la relaxació i a través també de la concentració o la focalització màxima en els estímuls que els presentem”, explica Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Vall d’Hebron. Els 11 pacients que han començat a participar de la prova pilot estan responent bé al tractament i, en alguns casos, això els podria ajudar a deixar definitivament de prendre fàrmacs, segons Juanfran Serra, psicòleg resident de l’Hospital: “en termes genèrics el millor és el tractament combinat, amb teràpia cognitivoconducual com el ‘mindfulness’ i els psicofàrmacs, però hi ha pacients, sobretot quan tenen un nivell de gravetat entre lleu i moderat, que només amb la realitat virtual podria ser efectiu“.

L’Ivan Valcárcel és un dels pacients que participa de la prova pilot. Després de la segona sessió, assegura que “aconsegueix atreure la teva atenció a determinades coses, o sigui, quan t’anaves despistant, doncs observa aquesta fulla que cau i gira o com canvien els colors”. En aquest primer assaig, hi participaran 90 persones adultes, que se sotmetran a sis sessions de 20 minuts cadascuna. Més endavant, l’hospital té previst ampliar el tractament a adolescents i, fins i tot, estudia crear una aplicació perquè es pugui fer des de casa.