JORDI PUIGGALÍ, director de Seguretat de Scytl "Treballem sobretot la privadesa i la integritat del vot per internet. Fem una plataforma de vot electrònic que proveeix la possibilitat de que la gent pugui votar per internet i fem projectes a escala internacional. La nostra plataforma de vot electrònic s'ha utilitzat a Suïssa, Noruega, s'està utilitzant a França pels votants que viuen a l'estranger. De moment, el 80 % de les plataformes que hi ha de vot per internet utilitzen la nostra tecnologia." "Un dels principals problemes que tenim és que la llei electoral, que diu que hem de votar en paper. El problema que hi ha és que el vot electrònic, com que el format no és paper, implica un canvi de la llei electoral. Per tant, a l'hora d'utilitzar els resultats com a vinculants topem amb la llei." "La Generalitat està treballant perquè els votants que viuen a l'estranger puguin votar per internet perquè un dels problemes principals del vot postal és que la participació és baixa perquè la gent s'ha de registrar, els vots arriben tard o no arriben a temps."

El vot a internet topa amb la llei electoral

Un dels problemes principals que hi ha a Catalunya per implantar el vot per internet és la llei electoral espanyola, que diu que s’ha de votar en paper. “Com que el format del vot electrònic no és el paper, instaurar-lo implica un canvi de la llei electoral”, ha explicat Jordi Puiggalí, director de Seguretat de Scytl. Sense aquesta modificació, els resultats del vot electrònic no són vinculants.

Per això, la Generalitat de Catalunya està preparant el camí per fer-ho possible. Aquest dimarts el consell executiu ha aprovat el projecte de llei del vot electrònic. Tot seguit, s’iniciarà el tràmit ordinari al Parlament. Tot i que els terminis depenen dels temps de tramitació parlamentària, el Departament de Governació preveu que la norma estigui aprovada abans de l’estiu. Per fer efectiu l’últim pas d’aquesta llei és necessària la col·laboració de l’estat espanyol a través de la Junta Electoral Central i l’Oficina del Cens Electoral. La Generalitat espera que no hi posin impediments.

L’estratègia de tot plegat és incentivar la participació de l’electorat que viu a l’estranger, ja que el sistema actual, a través del registre i la via postal, alenteixen el procés. “Un dels problemes principals del vot postal és que la participació és baixa perquè la gent s’ha de registrar, els vots es retarden o no arriben a temps”, ha confirmat Puiggalí.

Experiència en vot electrònic des de Barcelona

Scytl és una empresa nascuda d’un grup de recerca en criptografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb seu a la plaça de Gal·la Placídia, la companyia ha participat en el congrés de “big data” que se celebra aquests dies al Cibernàrium. Allà, Puiggalí ha liderat una conferència sobre la tasca que duen a terme en privadesa de dades electorals. “La nostra plataforma de vot electrònic s’ha utilitzat a Suïssa, Noruega i França, entre altres països”, ha assegurat. De fet, el 80 % de les plataformes que hi ha al món s’han desenvolupat amb el seu sistema.

La Generalitat encara ha de valorar de quina manera desenvolupa la plataforma de vot per internet a Catalunya, però sí que ha demanat un informe de viabilitat del projecte a Scytl. Ara, el govern català ha d’analitzar si crea una plataforma pròpia i específica o utilitza el sistema ja desenvolupat per una altra empresa. En tots dos casos caldria convocar un concurs i adjudicar els serveis a la companyia guanyadora. Scytl ha confirmat a BTV que presentarà oferta.