ALEX MALOV, Intelligent Data Processing 2016 "Es una ciudad con mucho potencial en temas tecnológicos. Hemos recibido mucha ayuda de la Generalitat y el Ayuntamiento para traer los mejores data scientist del mundo para conectar con ciudades internacionales, empresas y crear un clúster de Big Data aquí en la ciudad." "Todo lo que hacemos en nuestra vida son datos conectados, banco, Facebook, lo que sea. Es muy complicado, es lo que tenemos que estudiar, optimizar todo lo que hacemos y como lo hacemos."

Avui dia tenir dades és tenir poder. I això ho saben molt bé les empreses. L’Intelligent Data Processing Congress 2016 (IPD 2016) ha aterrat al Cibernàrium de Barcelona fins divendres amb la intenció d’exprimir al màxim aquest poder. Es tracta de trobar noves fórmules de negoci a través de l’anomenat “big data”, és a dir, l’anàlisi de dades massives. Per aconseguir-ho, els 5.000 participants ja han començat a escoltar ponents com Sina Sohangir, científic de dades de Snapchat, i Amir Youseffm, enginyer de dades i riscos de PayPal.

Les xerrades que ofereix el congrés són tècniques, com també ho són els perfils professionals dels assistents. Però un dels organitzadors de la cita, Alex Malov, tradueix els objectius del sector. “Tot el que fem avui dia són dades connectades, els formularis, els desplaçaments, els clics a internet… Això dóna la clau a les empreses i els governs per saber què oferir als ciutadans i conèixer-los millor”, ha assegurat Malov. Els riscos en la privacitat dels usuaris que se’n deriven i la gestió del “big data” són altres temes que tracten les conferències programades.

Al darrere l’IPD 2016 hi ha la universitat de tecnologia Harbour Space i l’Institut de Física i Tecnologia de Moscú en col·laboració amb altres organismes i empreses. La Harbour Space fa dues setmanes que s’ha instal·lat a la Barceloneta (carrer de l’Escar, 26) i ha començat el curs. La formació que ofereixen en aquest centre universitari gira entorn de la ciberseguretat, el màrqueting digital, la gestió de dades i la ciència computacional. “Ens volem convertir en la Sillicon Valley d’Europa i atraure talent de Barcelona i cap a Barcelona”, ha detallat Malov.