XAVI MORÓN, portaveu del sindicat SAPOL "Tenim coneixement que en 10 anys s'han produït més de 15 casos de càncer i és per aquest motiu que demanem el trasllat immediat de tots els treballadors que estan en aquest edifici. Que els traslladin en un edifici que reuneixi les condicions adequades i que els nostres companys no emmalalteixin." PERE PENYA, delegat de prevenció dels Mossos d'Esquadra "Aquesta sala està en un soterrani, no hi ha finestres. Tota la ventilació és fora de manera que els treballadors estan sempre en condicions deficients de treball."

Per això, demanen a l’Ajuntament i a la Generalitat que els traslladin en un altre edifici amb millors condicions.

El delegat de prevenció dels Mossos d’Esquadra, Pere Penya, explica que les zones més afectades són la Sala de Comandament Conjunta i el Centre de Gestió d’Emergències, on treballen de forma coordinada els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, els Bombers de Barcelona i Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Segons Penya, la Sala de Comandament Conjunta “està en un soterrani, no hi ha finestres. Tota la ventilació és forçada, de manera que els treballadors estan sempre en condicions deficients de treball.” A més, assegura que aquestes sales estan plenes de petites antenes i repetidors perquè els intercomunicadors puguin funcionar. Això, segons Penya, crea “problemes d’electromagnetisme”.

Els 12 sindicats que formen la plataforma relacionen aquestes condicions amb els 15 casos de càncers que s’han detectat als últims 10 anys entre els treballadors que han passat per aquest edifici, tot i que cap estudi determina una relació directa entre les deficiències de l’edifici i la malaltia. Segons els sindicats, els més afectats són els Bombers de Barcelona, que han registrat set casos de càncers. En el cos de la Guàrdia Urbana se n’han donat quatre i als Mossos d’Esquadra, quatre més. També denuncien que hi ha hagut treballadors que han tingut problemes respiratoris, cefalees o lipoatròfies, entre d’altres.

Per tot això, com ha explicat el portaveu del sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana, Xavi Morón, demanen a l’Ajuntament i a la Generalitat un “trasllat immediat” en un altre edifici amb millors condicions.

No hi ha relació causa i efecte, segons l’Ajuntament

Segons l’Ajuntament de Barcelona, des de l’agost de 2011 s’han realitzat cinc estudis per avaluar si existeix una relació directa entre les condicions de l’edifici i els casos de càncer. Segons han assegurat fonts municipals a BTV, cap d’aquests estudis estableix una relació causa i efecte. Els sindicats, però, alerten que hi ha errors en aquests estudis. Asseguren que l’Agència de Salut Pública de Barcelona no va tenir en compte tots els casos de càncer i que en els estudis per avaluar l’electromagnetisme es van utilitzar aparells no homologats i que les inspeccions es van fer amb antenes que servien per avaluar l’exterior de l’edifici i no pas l’interior, que és on es troben les zones afectades.

L’Ajuntament de Barcelona ha encarregat un nou informe a la Prefactura Provincial d’Inspecció de Telecomunicacions del Ministeri d’Indústria, arran de la denúncia que els sindicats van presentar a Inspecció de Treball. De moment, encara està esperant resposta de l’organisme, però s’espera que els resultats estiguin disponibles abans del mes de desembre.