GEMMA TARAFA, comissionada de Salut "Tenim una ciutat amb molta desigualtat, 11 anys d'esperança de vida de diferència entre alguns barris. Per tant, totes les línies estratègiques han de mirar cap aquí i posar solució. Quan diem que hi ha 18 barris prioritaris dins dels 73 hi ha quatre grans districtes Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Ciutat Vella, no volem dir que no mirem la resta. La mirada és una mirada de ciutat." DAVID ELVIRA, director del Servei Català de la Salut "Es destaca la necessitat d'una major coordinació entre el social i el sanitari. Portem molts anys dient-ho. Tenim molts plans fets, molt Power Point, però necessitem passar de la planificació a l'operativa, i de l'operativa als projectes concrets."

Per la comissionada de Salut, Gemma Tarafa,  és “un pas molt important” que Barcelona disposi d’un pla adaptat a les necessitats de la ciutat ja que habitualment s’heretava el Pla de salut de Catalunya. Aquest nou instrument específic incorpora 10 línies estratègiques per resoldre, sobretot, les desigualtats socials en salut que hi ha al territori. Tarafa ha recordat que actualment hi ha 11 anys d’esperança de vida de diferència entre alguns barris, unes dades que es van publicar fa un any. Els 18 barris que s’abordaran primer no s’han concretat però el consistori ha determinat que seran zones de Sant Martí, Sant Andreu, Ciutat Vella i Nou Barris. Tarafa ha volgut aclarir que això no vol dir que el pla oblidi la resta de districtes.

A banda de reforçar els col·lectius més vulnerables, el Pla de salut de Barcelona 2016-2020 també treballarà àrees prioritàries pel consistori com la salut mental, la sexual, la mediambiental i l’atenció primària. Pel que fa al model assistencial, la intenció és apostar per un treball transversal entre departaments, sectors i administracions. Per això, des del Servei Català de la Salut, David Elvira també ha insistit que la coordinació entre les actuacions socials i les sanitàries és molt necessària per reduir les desigualtats. “Tenim molts plans fets, molt Power Point, però necessitem passar de la planificació estratègica a l’operativa, i de l’operativa als projectes concrets”, ha anunciat.

Amb les 10 línies estratègiques com a marc, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Ajuntament desenvoluparan un total de 68 projectes. Alguns són estendre el Programa de salut als barris en zones prioritàries, promoure inversions per optimitzar els serveis sanitaris públics o desplegar el Pla de salut mental.