S'hi asseuen, el toquen, fan fotografies... i la majoria no saben que aquest banc és Patrimoni Cultural de la Humanitat. "No, we don't know." "It's been a dream for years to come here, now I'm here so I'm happy." Els historiadors i especialistes en Gaudí alerten que el banc està massa exposat als turistes i per això només queda un 20 % del mosaic original. A més, acusen les administracions de fer restauracions sense miraments. PERE JORDI FIGUEROLA, organitzador del Segon Congrés Mundial sobre Gaudí "Aquesta pèrdua majoritàriament ha sigut per desídia o per males restauracions, o més que restauracions, reconstruccions." CONRAD KENT, historiador "Han quitado muchas piezas de cerámica fràgil para imponer una cerámica industrial. El banco no es lo que era en la época de Gaudí." L'Ajuntament ha assegurat que la conservació es fa correctament i que al darrere de cada actuació sempre hi ha una recerca històrica. Actualment només se substitueixen aquelles rajoles que és impossible restaurar. Quan no troben la rajola original de l'època (apunten que són casos excepcionals) es fan reproduccions amb mètodes tradicionals i no industrials.

Caldria acordonar el banc del Parc Güell?

Una ponència al Segon Congrés Mundial sobre Gaudí demostra que el banc ondulat que Antoni Gaudí va projectar al Parc Güell s’està deteriorant i només conserva el 20 %  de les peces originals. L’organitzador de la cimera i cofundador del Gaudí Research Institute, Pere Jordi Figuerola, ha afirmat que el turisme té un impacte directe sobre la conservació del patrimoni i que determinades zones del parc estan “massa exposades” al públic. “Els turistes s’asseuen al banc, el toquen… i això és patrimoni de la humanitat”, ha alertat. Per això, Figuerola ha apuntat que caldria revisar la protecció dels elements monumentals. Una solució podria ser acordonar el banc per tal d’evitar-hi el contacte amb les persones.

“Pèrdues produïdes per desídia i males restauracions”

Figuerola també ha fet responsable d’aquesta situació les actuacions de restauració que es fan per protegir el patrimoni de la ciutat. “Aquesta pèrdua al banc del Parc Güell ha estat majoritàriament per desídia i per males restauracions”, ha assenyalat. L’expert en l’obra de Gaudí ha recordat que hi ha una pel·lícula a la Filmoteca de Catalunya de l’any 1916 amb Margarida Xirgu al Parc Güell. “Sabem com era el Parc Güell fa 100 anys i això no s’ha tingut en compte per restaurar el banc”, ha afirmat.

El consistori aclareix com restaura el banc de Gaudí

L’Ajuntament de Barcelona ha desmentit que la conservació dels elements del Parc Güell es faci de manera incorrecta. Fonts del consistori han explicat a BTV que actualment les tasques de manteniment només substitueixen aquelles rajoles que no és possible restaurar. Per fer-ho es basen en models originals. Quan no troben la rajola original de l’època (apunten que són casos excepcionals) se’n fan reproduccions amb mètodes tradicionals.

Les mateixes fonts han afegit que les restauracions sempre comporten una recerca històrica i es busca tota la informació gràfica i escrita disponible. Tots els projectes s’aproven prèviament a la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Les primeres restauracions daten dels anys 80

A partir dels anys 80 es van executar les primeres obres de restauració del Parc Güell, concretament, a la Sala Hipòstila, la plaça de la Natura i el banc. D’aquest últim se’n van renovar totes les rajoles blanques i les de color es van restaurar. Segons l’Ajuntament, totes les parts del banc es van fotografiar de manera exhaustiva abans de començar l’obra.

375.000 euros anuals per mantenir el patrimoni arquitectònic

L’Ajuntament destina prop d’1,2 milions d’euros anuals al manteniment del parc. El Departament de Patrimoni dedica 375.000 euros d’aquesta partida per conservar-ne els elements arquitectònics i Parcs i Jardins hi aporta una partida de 400.000 euros per mantenir el patrimoni vegetal.