Carrer de Garcilaso, la Sagrera, sis del matí. Desenes de persones -alguns dies més d’un centenar- esperen que a les nou obri l’única oficina del Ministeri de Justícia a Catalunya on tramitar el certificat d’antecedents penals. Els primers hi han arribat abans de les 12 de la mitjanit i passen les hores com poden, a peu dret o asseguts a terra, mirant el mòbil o llegint un llibre a les fosques.

Aquesta és una situació que es repeteix dia rere dia des que el mes de gener de 2016 es va aprovar l’obligatorietat de presentar aquest certificat a totes les persones que han de treballar amb menors, perquè demostrin que no han comès cap delicte de pederàstia en el passat. Des d’aleshores, mestres i monitors d’escola, entrenadors i àrbitres d’esport infantil o dinamitzadors d’activitats de lleure hi fan cua per poder seguir treballant.

El certificat d’antecedents penals també es pot obtenir demanant-lo a qualsevol oficina d’atenció ciutadana de l’Administració local, provincial o estatal, però el tràmit pot allargar-se durant dos mesos fins que entra en vigor. Per tant, les persones que el necessiten per signar un contracte immediatament no tenen més remei que tramitar-ho de manera presencial.

Renovació urgent del DNI, una altra odissea

Les cues per renovar el DNI de manera urgent també es repeteixen dia rere dia a les oficines de la Policia Nacional a Barcelona. Mig centenar de persones hi arriben abans de les sis del matí per assegurar-se que tindran un dels 50 números que es donen cada dia per a gestions sense cita prèvia. Són persones a qui han robat la documentació, que la necessiten per a un viatge urgent o per fer una gestió i no havien vist que els caducava el document.

El temps d’espera per a la cita prèvia ronda els dos mesos en la majoria d’oficines i en alguns casos s’allarga encara més. Els ciutadans denuncien que el sistema per demanar la cita per internet és arcaic i no permet filtrar correctament les preferències o la disponibilitat d’hores, i que la gestió per telèfon s’ha de fer amb un contestador que no permet tornar enrere i corregir l’assignació sobre la marxa.

Els sindicats ho atribueixen a la reducció de personal i la policia assegura que cada dia hi ha més de 300 cites que no es presenten ni tampoc s’han anul·lat. Però el cas és que molts ciutadans es troben cada dia fent hores d’espera al carrer i en alguns casos, obligats a tornar-hi l’endemà si massa persones els han passat al davant.

Oficines d’atenció ciutadana (OAC)

Les cues per fer gestions municipals, com per exemple les referents al padró municipal, també generen cues a les OAC repartides pels districtes de la ciutat. Des de primers de setembre s’ha posat en marxa un servei de cita prèvia obligatòria per a aquests tràmits del padró, que suposaven el 80 % de les atencions presencials a les oficines, i eren la causa de les cues que aplegaven diàriament desenes de persones a la porta abans de l’obertura de les oficines.

Durant aquest mes de setembre, algunes oficines encara han atès els ciutadans que desconeixien el canvi i s’hi han presentat sense cita prèvia. Per aquest motiu, encara s’hi han pogut veure algunes cues, com la que aquest dimarts a mig matí ocupava la vorera de davant de la seu del districte de Sants-Montjuïc. Unes esperes que, en principi, haurien de desaparèixer amb el nou sistema de cita prèvia per al padró.