JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior en funcions "Una célula especialmente peligrosa a la hora de difundir el conocido com islam en lengua española. Al target al que se dirigían era fundamentalmente jóvenes, hispanoshablantes y musulmanes. Por tanto tenían un objetivo muy claro en cuanto a quienes se quieren dirigir para captarlos, radicalizarlos, que se integraran en DAESH y que fueran terroristas."

A Barcelona, la policia ha escorcollat un pis del carrer de Villarroel amb Floridablanca, on s’ha detingut una persona i s’han requisat diverses caixes amb material. Hi ha hagut quatre detencions més -tots ciutadans de nacionalitat espanyola excepte un, que és marroquí- que s’han fet a Canovelles, a la província de Barcelona, a Melilla, Brussel·les (Bèlgica) i Wuppertal (Alemanya). L’operació, que es manté oberta, s’ha fet de manera coordinada amb les forces de seguretat espanyoles, alemanyes i belgues.

Propaganda per atreure joves de parla hispana a Daesh

Fernández Díaz ha explicat que l’objectiu del cèl·lula internacional, que estava “absolutament radicalitzada” i era molt activa, era captar i adoctrinar joves per integrar-los a Estat Islàmic. El grup actuava per internet a través d’una pàgina de Facebook anomenada Islam en Español, que tenia 32.500 seguidors. Darrere del fals objectiu de difondre contingut religiós, el grup utilitzava la pàgina per donar missatges “de caràcter radical en els quals s’elogiaven els combatents gihadistes màrtirs“. Des d’aquest portal, administrat des de Bèlgica i Alemanya, es centralitzaven totes les comunicacions dirigides, principalment, als joves musulmans de parla hispana procedents del Magreb.

Els missatges difosos pel grup exalçaven accions terroristes i actes de martiri, i proposaven als joves traslladar-se a la zona de conflicte per combatre juntament amb Estat Islàmic.