CARMEN MORA, assistent a les caminades “Mi botellita de agua, mi fruta, vengo preparada”. El CAP Guineueta ha estrenat un grup de caminada. Tot comença amb uns estiraments. Després, a passejar pels carrers i parcs del barri durant una hora. El grup consta d’un màxim de 30 persones i alguna mascota, assistits per una infermera i una metgessa. ESPERANÇA MARTÍN, metgessa de família del CAP Guineueta “Promoure l’activitat física en grup aporta un plus que és el de la sociabilitat, compartir una activitat amb més gent que ha demostrat que dóna benestar a la gent i la fa feliç.” A més, aquesta activitat també promou la disciplina entre els participants. CARMEN MORA, assistent a les caminades “Cuando es una hora concreta casi te obliga más, pero yo soy también de caminar, de ir al gimnasio.” MARIA TERESA MUÑOZ, assistent a les caminades “Caminar per mi mateixa ho trobo molt avorrit i no m’agrada. En canvi, sortir en grup m’agrada perquè unes estonetes parles amb una companya, unes altres amb una altra, vas fent camí i no te n’adones i ja has fet l’hora d’exercici.” La idea és que funcionin sols després de sis setmanes. Moment en què es posarà en marxa un altre grup. D’aquesta manera volen que cada cop més gent practiqui exercici.

La iniciativa vol incentivar la pràctica esportiva entre els veïns per millorar-ne la salut. El principal argument és la relació entre el sedentarisme i l’augment de moltes de les malalties cròniques com la diabetis mellitus, la hipertensió arterial i les malalties cardiovasculars.

Els professionals de la salut han detectat que moltes persones no fan exercici per manca d’incentiu o mandra de sortir a caminar sense acompanyant. Per aquesta raó han organitzat una sèrie de grups d’una trentena de persones que cada dimecres a les 10 h recorren el barri durant una hora. Fan exercici i alhora es coneixen i conversen, un altre factor -el de la sociabilitat- molt important en persones grans.

El programa A peu preveu sis setmanes d’intervenció en les quals una infermera i una metgessa acompanyaran els participants. Després, la idea és que el mateix grup continuï ell sol amb la dinàmica de quedar i sortir a caminar. En el programa hi pot participar qualsevol persona major de 18 anys sedentària que sigui autònoma per desplaçar-se caminant, encara que sigui amb un bastó, una crossa o un caminador.