Des que el Josep Arnella va començar a participar en el concurs de paelles de la Festa Major de Vallvidrera ha compaginat la càmera de vídeo amb la cullera. JOSEP ARNELLA, veí de Vallvidrera “Jo anava remenant i anava gravant, saps? Anava gravant, corrents venia a la paella, anava gravant corrents venia a la paella...” El Josep ens mostra set de les 40 càmeres de vídeo que té a casa. JOSEP ARNELLA, veí de Vallvidrera “Mira, aquestes són les càmeres que he fet servir jo durant 20 anys per les paelles. Aquesta és una beta, aquesta és una 8 mil·límetres...” A part de l'arròs, ha enregistrat el pas del temps a Vallvidrera. JOSEP ARNELLA, veí de Vallvidrera “Tu vas gravant i hi ha gent que tenia per exemple 10 anys i ara en tenen 30.” Aquest concurs de paelles és una de les activitats més concorregudes de la festa major. Un lloc de trobada per als llebrencs que també serveix per integrar els nouvinguts al barri. JOSEP ARNELLA, veí de Vallvidrera “Va aquest any anem a fer-la amb tu, vinga!”, i llavors es posen a fer la paella quatre o cinc persones diferents, que no es coneixen de res, però s'ajunten i diuen “va, aquest dia ens ajuntarem tots.” El primer concurs es va fer l'any 1978 al camp de futbol. Abans de la construcció del centre cívic actual, aquesta activitat també es va fer a l'Escola Nabí. Després de tants anys, l'Arnella ha vist paelles de tots colors. A aquest concurs no hi falta la imaginació. JOSEP ARNELLA, veí de Vallvidrera “El Jordi és el que s'emporta la palma. El Jordi n'ha fet de cangur, de crestes de gallina, aquest any les ha fet d'ànec amb pedrers confitats, i ha guanyat.” Un concurs per fer barri en què els suborns no s'han de fer d'amagat.

“A part de fer la paella, d’anar remenant, havia d’anar gravant”, diu somrient Josep Arnella, un veí de Vallvidrera, videoaficionat –també repara projectors antics– que ha gravat des de fa 20 anys el Concurs de Paelles de la Festa Major de Vallvidrera. Mentre mostra set de les prop de 40 càmeres que col·lecciona a casa, reflexiona sobre el que suposa aquesta festa per als veïns del barri. “La gent gaudeix. Sempre hi ha algú que diu: ‘Va aquest any anem a fer-la amb tu, vinga!’. Potser es posen a fer la paella quatre o cinc persones diferents, que no es coneixen de res, però s’ajunten”, apunta. El Concurs de Paelles, iniciativa de l’associació de veïns, va començar l’any 1978. Es va fer per primera vegada al camp de futbol. Llavors hi van participar unes 50 persones. En l’últim concurs, fa unes setmanes, es van combregar 600 persones i s’hi van presentar 28 paelles. Abans que es construís el Centre Cívic Vázquez Montalbán actual, el concurs es va fer també a l’Escola Nabí i a l’antic centre cívic, conegut popularment com La Llauna. Aquesta activitat de la festa major s’ha convertit en el punt de trobada dels llebrencs i serveix per integrar els nouvinguts al barri.

Josep Arnella ha enregistrat el pas del temps a Vallvidrera en hores i hores de vídeo. “Quan jo vaig començar a gravar veies nens ajudant a fer la paella. Avui dia la fan ells. Ara tenen 30 anys. Són els fills i els néts dels que van començar”, explica Arnella, que ha vist paelles de tots colors. “El Jordi Esmel és el que s’emporta la palma. N’ha fet de cangur, de crestes de gallina, i aquest any les ha fet d’ànec amb pedrers confitats… i ha guanyat!”, comenta. Josep Arnella revisa algunes imatges gravades. En una es veu una paella “coronada” per una targeta de crèdit i fins i tot un bitllet de 20 euros, abans de ser entregada al jurat. A aquest concurs no li ha faltat imaginació ni sentit de l’humor després de gairebé 40 anys d’existència.