"Me llamo Paula. Vivo aquí en una ciudad pequeña con mi marido Adrián, pero aquí se termina la normalidad para mí. Tengo esclerosis múltiple. En mi caso eso significa que mis pies no son normales. En su lugar tengo dos cubos de hielo." PAULA BORNACHEA, pacient "Yo tengo los pies fríos, como si tuviera los pies metidos en cubitos de hielo o como si fuese un iglú. Es algo que es bastante incómodo porque se te quedan un poco entumecidos y a la hora de caminar notas cierto dolor y andas con dificultad. El proyecto de El mundo contra la esclerosis múltiple es algo muy bonito porque implica a la sociedad que nos ayude a encontrar soluciones a problemas que para una persona que está sana es bastante habitual, pero que para nosotros supone un reto." ROSA MASRIERA, directora de la Fundació Esclerosi Múltiple "La malaltia es desconeix totalment quin és l'origen i tampoc hi ha un tractament definitiu, però realment podem dir que en els darrers 20 anys ha canviat l'escenari. Hem passat d'un moment en què no hi havia cap tractament a tenir 12 tractaments. Això fa, per tant, que tot i que no tenim una solució definitiva, sigui molt més tractable i pugui oferir una millor qualitat de vida a les persones que la pateixen."

El projecte ha rebut més d’un centenar de reptes proposats pels pacients o els familiars, tres dels quals han estat seleccionats per ser resolts pels participants. Les idees han de donar resposta a problemes que comporta la malaltia, com és la restricció de la mobilitat, el control urinari o els peus freds. Aquest últim és el cas de la pacient Paula Bornachea, que sempre es protegeix els peus perquè no aconsegueix escalfar-se’ls. Explica que ho ha provat de totes les maneres, però que li resulta impossible. Ara es troba esperançada que algun inventor pugui donar-li una solució.

L’esclerosi múltiple afecta gairebé una de cada quatre persones i, segons els experts, cada cinc hores se’n detecta un nou cas. Rosa Masriera, directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, creu que, tot i que no hi ha un tractament definitiu, s’ha avançat molt en la recerca en les últimes dues dècades. L’empresa ha obert la convocatòria d’idees aquest dilluns al Museu d’Idees i Invents de Barcelona, que rebrà els projectes fins al 22 de novembre.