Es va posar en funcionament el 19 de juliol i avui en comencen el desmantellament. La platja del Llevant quedarà en les properes hores lliure d'aquestes tanques i això ha sorprès més d'un que s'hi ha acostat amb el gos. "Venia a portar del Dusty, el meu gos, a la platja de gossos i veig que l'estan traient. Jo, veient això, l'he deixat lliure aquí." Ella hi ha estat venint tot l'estiu i ara es queixa de falta d'informació sobre què cal fer a partir d'avui. "S'hi pot anar amb els gossos a hores molt d'hora o molt tard? Això no em queda mai gaire clar. No em queda clar quan s'hi pot anar, quan no." Hi ha qui, en canvi, té la lliçó ben apresa... "Aquí. Ara ha començat la temporada nostra aquí. A partir d'ahir es va acabar la temporada de bany i aquí podem venir." I és així, tot i que amb matisos. Durant l'octubre, l'accés a animals domèstics és lliure de dilluns a divendres (els caps de setmana està prohibit). Després, de novembre a febrer s'hi pot anar qualsevol dia. I no és fins a Setmana Santa que tornen les limitacions. El que encara no se sap és si la prova pilot es repetirà l'estiu de l'any que ve. Segons l'Ajuntament, la decisió es prendrà un cop s'hagi parlat amb els tècnics, la Guàrdia Urbana i, sobretot, els veïns. Amb qui obriran un període de debat per escoltar totes les veus, tant a favor com en contra. MARI CARMEN GARCÍA, portaveu del Moviment Diagonal Mar "Ha estat molt bé per als gossos, però per a les persones que no portaven gossos no ha estat gaire bé. Per un altre costat, hi ha hagut mancances per part de l'Ajuntament, sobretot d'higiene a les platges." "No hi ha hagut cap conflicte. Al contrari. El servei de neteja prefereix estar allà que no pas aquí." "De veritat que ha estat molt bé. Jo crec que és el millor, perquè si hi ha nens, potser a la mare no li agrada que el gos estigui allà fent pipí." Debats al marge, avui encara hi havia usuaris amb gossos que, malgrat tenir tot l'espai del món, preferien seguir passejant pel tancat on han estat venint aquests mesos.

Poc després de les set del matí, quatre operaris han començat a garbellar la sorra i a desmuntar els cargols que unien els pals de les tanques de fusta. Ajudats amb un tractor i una màquina excavadora, han anat desenterrant un per un els travessers i han tornat a deixar l’espai tal com estava abans que s’hi instal·lés la platja per a gossos. Des del 19 de juliol i fins el 25 de setembre, les tanques han delimitat un espai de 1.250 metres quadrats a l’extrem Besòs de la platja del Llevant, a tocar dels espigons i el Port del Fòrum.

En les properes setmanes, i un cop finalitzat el termini de la prova pilot, l’Ajuntament valorarà si repeteix l’experiència l’estiu vinent i si ho fa en els mateixos termes o hi inclou modificacions. El consistori en va fer una primera valoració a finals d’agost, en què va comptabilitzar més de 10.000 gossos usuaris en només un mes i mig. Els usuaris de l’espai estan satisfets de com ha anat la prova, tot i que demanen un espai més gran de cara a l’any vinent. La zona ja s’ha consolida com un espai de trobada per als propietaris i aquesta tarda, ja sense cap espai delimitat, l’espai seguia ple de gossos que gaudien del mar.

Els veïns de Diagonal Mar, en canvi, denuncien que durant l’estiu habitualment els gossos han envaït la platja fora dels seus límits i que les tasques de neteja s’han limitat a l’espai tancat i no a les plataformes i passeres d’accés. En els propers dies pretenen fer arribar al consistori una llista de les normatives i compromisos que creuen que s’han incomplert.

Acaba la temporada alta de platges

Amb el final de la temporada de més afluència a les platges, entre els mesos de juny i setembre, els gossos ja poden tornar a accedir lliurement a les platges entre setmana, tot i que els caps de setmana ho segueixen tenint prohibit fins que s’acabi el mes d’octubre. Tota la informació sobre l’accés amb gos a les platges, inclòs un calendari específic sobre les limitacions segons el període de l’any, el podeu trobar al web de platges de l’Ajuntament.