És un dels edificis que es van fer expressament per a l’Exposició Internacional de 1929. JOSEP GUZMÁN, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec “Originàriament era la caserna de bombers per a l’Exposició però també havia de quedar com a caserna definitiva per a Barcelona. Es va inaugurar, però després no s’havia d’enderrocar sinó ser un edifici de ciutat de bombers.” La torre d’aquest edifici d’estil neoclàssic que encara es manté en peu no ha estat mai una torre de guaita. Abans els bombers hi feien pràctiques i fins a mitjan segle van tenir una altra utilitat molt curiosa. JOSEP GUZMÁN, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec “A part dels assajos normals era per assecar les mànegues. Llavors les penjaven de dalt de tot de la torre perquè s’assequessin i després es tornaven a enrotllar per al proper servei.” Fins a l’any 2000 l’edifici va funcionar com a caserna. El Ramon Borràs és un testimoni privilegiat d’aquesta etapa final perquè hi va treballar com a bomber durant 12 anys. RAMON BORRÀS, bomber jubilat “Esmorzàvem i al voltant de les 10 aquí teníem un patí que utilitzàvem per fer les pràctiques i el castellet encara que sigui per penjar les mànegues nosaltres també l’utilitzàvem per fer alguna pràctica.” Aquest novembre però està previst que la caserna més antiga de l’estat torni a obrir. Tot i que ja no tindrà la funció d’apagar incendis sinó de prevenir-los. Serà un museu dedicat als bombers i un centre de prevenció del risc.

Aquesta construcció d’estil neoclàssic va ser dissenyada per l’arquitecte Emilio Gutiérrez i es va edificar l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional. L’objectiu inicial era que el parc vetllés per protegir el recinte de l’exposició, però a diferència d’altres edificis que es van fer per a aquest esdeveniment, es va aixecar pensant que perdurés en el temps.

La caserna de bombers del carrer Lleida va ser un edifici pioner. Fins llavors els que utilitzava el cos de bombers eren edificis que ja existien i ‘havien reaprofitat. Però el parc del Poble-sec estava totalment adaptat a les necessitats dels bombers, amb diferents espais on podien fer pràctiques.

Va deixar de funcionar com a parc de bombers l’any 2000. Llavors la caserna va queda buida fins a 2003, quan es va utilitzar com a seu dels Jocs Olímpics de Policies i Bombers i després va ser cedida de manera provisional al Cos Nacional de Policia. Ara l’Ajuntament la tornarà a obrir al novembre reconvertida en un centre de prevenció de riscos i un museu dedicat als bombers.