L’Escola Sagrat Cor Diputació es va crear el 1888 per educar les noies del centre de Barcelona. En aquella època l’ensenyament de la dona no estava ben vist. TETÉ TERRICABRES, exdirectora de l’Escola Sagrat Cor Diputació "La nostra fundadora va tenir molt clar que l’evolució de la societat anava amb l’educació de la dona. Aquesta escola mateixa va apostar per l’educació de la dona en profunditat, buscar dones que pensessin, buscar dones intel·ligents i que fossin capaces de gestionar també la seva pròpia vida i de tenir un paper important a la societat." L’edifici era un antic taller de fusteria en el qual s’havien produït obres de Gaudí, i també hi havia una foneria on es va fer l’estàtua de Colom. Un dels espais més significatius era la capella, obra de l’arquitecte Enric Sagnier, que data dels anys 90 del segle XIX. Durant la Guerra Civil va quedar molt malmesa i es va reconstruir amb un estil més auster, coincidint amb el Concili Vaticà Segon, que també va repercutir en canvis educatius. TETÉ TERRICABRES, exdirectora de l’Escola Sagrat Cor Diputació "La congregació fa un canvi d’orientació en la seva pràctica educativa i pretén obrir les escoles a tothom. Va possibilitar l’entrada a molta gent que en el seu moment no havia pogut estudiar i ara una mica més gran doncs tenia l’oportunitat de quan sortia de la feina, venir a estudiar." També es van promoure els estudis de secretariat, per procurar una sortida professional a les dones. Les quotes van passar a ser voluntàries perquè hi pogués anar gent més humil a estudiar. I l’any 1975 el centre va optar finalment per la coeducació, amb la incorporació dels nois a l’escola.

L’Escola Sagrat Cor Diputació va començar la tasca educativa a l’Eixample l’any 1888. Es va instal·lar en un edifici que, en els orígens, era un taller d’arts decoratives. Allà es van produir les obres que l’arquitecte Antoni Gaudí va mostrar a l’Exposició Universal de Barcelona. La fundadora va ser Santa Magdalena Sofia Barat.

Es procurava donar una formació integral, de coneixements científics i tècnics, de la persona i esportiva. Fins a l’any 1968 és una escola de nenes de famílies benestants. Després pren un caire més social, tant en la formació de les noies com l’orientació professional amb estudis de secretariat per a les més grans. L’any 1975 es van convertir en un centre mixt. Actualment hi estudien prop de 1.200 alumnes, des de parvulari a batxillerat, distribuïts en tres edificis.

L’edifici de la cantonada entre els carrers de Bailèn i Diputació és obra de Josep Vilaseca i Casanovas. Havia estat l’edifici de les Industries d’Art Francesc Vidal, destinades a la tipografia i impressió, i que més tard es va incorporar al complex d’edificacions del centre.