Els darrers dies del mes de setembre ens han de portar un mínim de dos canvis de temps. Un, divendres, 23, amb ruixats inconnexos. L’altre, més evident, la tarda de diumenge, 25, amb tempestes més generals. Més enllà sembla que el setembre ens vol acomiadar amb el clàssic estiuet de Sant Miquel, amb una pujada de les temperatures.

Els models estacionals donen ben poques alegries pel que fa a la pluja aquest octubre. Segons l’agència americana NOAA, l’octubre serà entre sec i molt sec a tot el litoral mediterrani de la península, cosa que agreujaria encara més la sequera pluviomètrica que arrosseguem des de fan ben bé un parell d’anys. Pel que fa a les temperatures, els models apunten un octubre força normal termomètricament, cosa que ens fa pensar en un ambient d’entretemps com ja fa uns anys que no tenim. Els octubres dels darrers anys ens han deixat temperatures més estiuenques que no pas de tardor.

 

 

 

 

 

 

 

 

El novembre (sempre segons els models de la NOAA) ens en durà una de freda i una de calenta. La bona notícia és que la pluja s’acostarà a la mitjana climàtica. Això no servirà per corregir la greu sequera, però sí per maquillar una mica el balanç hídric anual. En canvi, no s’entreveu que hagi de fer fred, sinó tot el contrari, s’esperen unes temperatures clarament més altes que la mitjana.

Aquesta tendència d‘altes temperatures els models l’allarguen durant tot l’hivern i a tot Europa sense excepció, amb la qual cosa, segons aquests mapes, guanya cos la probabilitat d’un segon hivern consecutiu sense hivern pròpiament dit.

Tot i així, aquestes previsions tenen un grau alt d’incertesa atesa la llunyania, i poden canviar substancialment. D’entrada, però, els models no ens aporten gaires bones notícies ni per posar fi a la sequera ni per a l’arribada del fred.