Can seixanta no desapareixerà. L'Ajuntament ha signat un preacord de compra per a aquest recinte fabril de 1833 als inversors privats que en són els propietaris. El cost serà de sis milions d'euros més tres milions que s'utilitzaran per reformar els tres edificis. S'hi farà un equipament per al barri i habitatges. El que encara s'ha de decidir és quines entitats podran continuar treballant-hi. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Can Seixanta té una pluralitat d'entitats i col·lectius, algunes que responen més a l'interès públic i tenen un arrelament més comunitari i més territorial, d'altres que són activitats més privades i per tant haurem de veure cas per cas. En tot cas a cap no les deixarem soles, hi haurà un acompanyament." Entre aquests inquilins hi ha satisfacció per la notícia però preocupació per si se'ls permetrà continuar l'activitat a la mateixa nau. MARTÍ LLORENÇ, Factoria Heliogràfica "Aquí nosaltres fa molts anys que muntem això i s'hi han invertit molts diners i molt esforç. Tornar-ho a muntar a un altre lloc pel nostre compte seria impossible continuar la nostra activitat com la fem ara." QUIRZE SERRADELL, president de l'Associació de Capoeira Palmares "Esperem que també comptin amb nosaltres perquè realment Can Seixanta és un patrimoni industrial i patrimoni del barri però nosaltres representem el patrimoni cultural i social del barri." Ara s'obrirrà un període d'entre dos i quatre mesos per concretar la compra i per tramitar els permisos pertintents. Posteriorment començarà la planificació del nou Can Seixanta.

Les reivindicacions de les entitats i col·lectius que hi ha instal·lats a Can Seixanta, així com les agrupacions veïnals del Raval, han aconseguit que s’aturi la construcció d’uns pisos de luxe al recinte fabril per part del propietari, el grup inversor alemany Jäger&Pachowiak. Les demandes han fructificat i la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament ha aprovat una proposta d’Esquerra Republicana, amb els vots a favor de Barcelona en Comú i el Partit Socialista, per comprar l’immoble per sis milions d’euros. A aquesta xifra caldrà sumar-hi una bestreta de tres milions més que serviran per reformar els tres edificis que formen l’espai originari de 1833.

A hores d’ara, només hi ha un preacord per a la compra i en un període de dos a quatre mesos es podria acabar materialitzant el canvi de titular de Can Seixanta i la tramitació de tots els tràmits pertinents. Serà a partir de llavors quan es començarà a dissenyar el Can Seixanta del futur.

El govern municipal ha assegurat que en l’anterior mandat de CiU, amb Xavier Trias al capdavant, el consistori va poder comprar la propietat per uns 4.400.000 €, una quantitat inferior als sis milions signats al preacord de compra, però va decidir no fer-ho.

Futur assegurat però incert de les entitats

El nou espai serà un equipament per al barri i també habitatges. El que encara s’ha de decidir és quines entitats, de la dotzena que hi treballen actualment, es mantindran al recinte fabril. L’Ajuntament s’ha compromès a no deixar de banda a ningú i acompanyar tothom perquè pugui dur a terme la seva tasca en un lloc o en un altre. Però no totes podran quedar-se a Can Seixanta. Cada cas serà estudiat en detall per determinar si s’encabeix en el nou projecte.

Entre els inquilins actuals hi ha satisfacció per la notícia, que esperaven des de fa temps. La voluntat és que tots els col·lectius puguin mantenir-se a l’espai perquè asseguren que també són part del teixit social del Raval. Alguns, però, afirmen que han fet fortes inversions a les naus i en cas que hagin de buscar un nou local no podran seguir fent les activitats tal com les fan ara.