El Grup Municipal de CiU ha presentat a la comissió una proposició per instar el govern a reconsiderar l’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà” prevista per al mes d’octubre. En la votació hi ha hagut un empat entre els vots favorables (CiU i ERC) i els vots contraris (BComú i PSC) i no ha prosperat finalment. C’s, el PP i la CUP s’han abstingut.

En el debat, el primer tinent d’alcalde ha admès que l’exposició pot molestar a algú, però ha afirmat que “aquest és l’objectiu d’una política memorial”. Jaume Ciurana els ha acusat d’actuar amb “arrogància intel·lectual” i ha reclamat que no s’exhibeixin les estàtues “mentre hi hagi ferides obertes”. “Per part de CiU no acceptaré cap tipus de lliçons”, ha replicat Pisarello, que ha retret a Ciurana que CiU “toleri” el monument franquista a Tortosa. “No doni lliçons de lluita antifranquista i estudiïs més bé la història”, ha conclòs Ciurana.

Des d’ERC, que havia sol·licitat una compareixença del govern sobre aquest tema, Alfred Bosch ha dit que l’exhibició d’aquestes estàtues “porta a la confrontació” i ha acusat BComú de perdre “el sentit comú”. La regidora de la CUP-Capgirem Barcelona Maria Rovira ha dit que no discuteix el projecte museístic ni l’objectiu de l’exposició, però ha instat el govern a canviar-la de lloc pel “significat històric del Born”. Pisarello ha assegurat a la CUP que l’exposició no es pot deslligar del Born perquè es vol que aquest espai sigui “un centre de referència memorial”.

La regidora de C’s Marilén Barceló ha reclamat que la cultura a Barcelona tingui “un ús útil i plural” i ha demanat que la història serveixi per construir i no per enfrontar. Des del PP, la regidora Àngels Esteller ha acusat el govern municipal de fer “un ús polític i partidista” del Born “ancorats en el guerracivilisme” i ha lamentat que l’executiu anterior usés l’equipament en pro de l’independentisme.