El General Lagarto és un dels símbols de la Festa Major de la Barceloneta que aprofita aquesta celebració per passejar-se pel barri. Vesteix com els militars francesos i això té una explicació. CARLOS ARENA, president de la comissió de Festa Major de la Barceloneta “Una pareja de amigos fueron a Francia y estando allí de fiesta, no sé qué estaban haciendo en Francia, pues vieron esta fiesta del cañón representada en un pueblo allí en Francia y la quisieron traer aquí.” Al General Lagarto l’acompanya un canó, un element que enguany arriba als cent anys. Durant la Guerra Civil, però, no va participar en la festa, ja que va estar-se prop de 25 anys a la rectoria. CARLOS ARENA, president de la comissió de Festa Major de la Barceloneta “Como eran tiempos así un poco revueltos, el cañón lo recogió la rectoria porque veía que era un símbolo de guerra y de ahí viene pues el cántico: señor rector volem el canó, de este hecho.” La xocolatada infantil era una altra cita festiva esperada i que aglutinava molta gent, el mateix que passava amb els carrers engalanats. CARLOS ARENA, president de la comissió de Festa Major de la Barceloneta “Se hacía un pequeño jurado que paseaba por las calles, veía las calles y de esa manera hacía el concurso y daban el premio.” Els carrers de la Barceloneta s'omplien de gom a gom durant la festa major. CARLOS ARENA, president de la comissió de Festa Major de la Barceloneta “Siempre ha sido como la fiesta de la gente salir, la gente disfrutar y como el final del verano, el final del verano, y que llega el invierno que rápidamente te tendràs que meter en casa y es como tu última oportunidad de pasártelo bien." La Festa Major de la Barceloneta se celebra pels volts del 29 de setembre perquè és la festivitat de Sant Miquel, que és el patró d’aquest barri mariner.

Sant Miquel és el patró de la parròquia de la Barceloneta i, per això, celebra la festa major pels volts del 29 de setembre. Durant més d’una setmana els carrers, places i platges del barri s’omplen d’activitats de tota mena i per a totes les edats en què no falten la cercavila del famós Canó de la Barceloneta, que enguany compleix 100 anys, el correfoc i les havaneres a la platja.

El Canó té una munició particular: dispara caramels i per això a més de treure’l el dia 29 al carrer, també surt el primer dissabte de Festa Major perquè hi hagi presència infantil. El Canó de la Barceloneta i el General Lagarto, que sempre acompanya el Canó, però, no són autòctons, van ser copiats per uns veïns del barri d’un poble francès. Aquestes són només algunes de les curiositats d’una de les festes populars més singulars de la ciutat.