Aquest dia la Mayra, el seu marit i les seves tres filles menors s'enfrontaven al cinquè intent de desnonament. A l'hora prevista, només va arribar la Comitiva Judicial i els Serveis Socials de l'Ajuntament, que són els qui van mediar per ajornar-lo. En el cas d'aquest dimecres a Sants-Badal, el llançament es va executar. Segons fonts policials però, tot i que la resistència de membres de la PAH era pacífica, el jutge va demanar que hi intervingués una patrulla dels ARRO dels Mossos d'Esquadra. CRISTINA VALLEJO advocada de Dret Privat "La forma de funcionar en un desallotjament és que la comitiva judicial, en virtut d'un protocol, anirà acompanyada en qualsevol de les situacions que es donin en un cas concret. En cas que hi hagi animals, una protectora d'animals, en cas que hi hagi menors o no tinguem on anar o on allotjar l'arrendatari, assistent social i com en el cas de Sants si hi ha una situació de risc que necessiti auxili la comissió judicial perquè hi ha resistència a desallotjar, els Mossos d'Esquadra. Sempre a partir d'una autorització judicial que ve motivada perquè el propietari ha demanat aquesta citació." Aquesta actuació la recull un protocol del 2013, revisat el 2015, que van signar l'Ajuntament de Barcelona, el Tribunal Superior de Justícia, el Departament de Justícia i el Col·legi d'Advocats. En un dels punts, diu que en el supòsit que es desprengui una situació de risc, el secretari de l'òrgan judicial pot sol·licitar l'auxili dels Mossos d'Esquadra perquè acompanyin a realitzar el desnonament. CARLOS MACÍAS portaveu de la PAH "El que vam veure és el que estem acostumats a veure que fa la Policia Nacional a Madrid o a altres indrets, però els Mossos d'Esquadra fa anys que no estaven actuant d'aquesta manera, com a mínim en els desnonaments on nosaltres estem presents. Llavors ens salten les alarmes per si és un canvi de directriu o que algú ens expliqui què va passar." Com a denúncia, la PAH va publicar minuts després via Twitter un vídeo on es veia part dels fets.

El protocol de desnonaments el van signar l’any 2013 l’Ajuntament de Barcelona, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el Departament de Justícia i els col·legis d’advocats i procuradors de Barcelona. Segons l’article 9, quan “es desprengui una situació de risc, […] el secretari de l’òrgan judicial sol·licitarà l’auxili dels Mossos d’Esquadra amb la finalitat que acompanyin la comissió judicial a realitzar la pràctica de la diligència de llançament”.

Arran del desnonament a Sants-Badal, l’alcaldessa Ada Colau va anunciar que calia revisar aquest protocol amb la Generalitat i Justícia per evitar que una família amb tres menors es quedi sense habitatge. Colau també va exigir que no es torni a produir un desnonament amb els Mossos Antiavalots que, durant el llançament van retirar activistes de la PAH que intentaven aturar-lo. S’havien concentrat fent resistència pacífica a les portes de l’edifici. Segons fonts policials consultades per BTV, en l’acció hi va intervenir una patrulla de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) perquè així ho van requerir els representants del jutjat que portava el cas.

L’advocada de Dret Privat, Cristina Vallejo, explica que “en un desnonament la comitiva judicial, en virtut d’aquest protocol, va acompanyada”. Per exemple, Vallejo diu que si hi ha animals, hi anirà la protectora d’animals, si hi ha menors, un assistent social, i clarifica que “en el cas de Sants, com que hi havia una situació de risc per la resistència a desallotjar hi van anar els Mossos d’Esquadra”. Vallejo remarca que el jutge demana aquest ajut, sempre que una de les parts, en aquest cas, el propietari, ho demani.